UTMÄRKELSER | Den internationella idrottsorganisationen IWGA kommer med allmänhetens hjälp att utse tidernas främsta idrottare inom organisationen. Och flera profiler från svensk kampsport är bland de nominerade.

Som vi kunde berätta igår så är Rob Haans tillbaka i det svenska jujutsulandslaget. Samtidigt som han förbereder sig för detta så är han dessutom nominerad till The World Games Greatest Athlete of All Time – tillsammans med bland andra svenska muay thai-stjärnan Sofia Olofsson.

Organisationen International World Games Association (IWGA) firar 40 år sen sitt grundande 1981 och utser i samband med det tidernas främsta idrottare bland organisationens idrotter.

IWGA är erkända av Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och samlar många av de idrotter som inte finns med på det olympiska programmet. Däribland märks till exempel kampsporter som jujutsu, muay thai,, kickboxning och aikido.

Vart fjärde år avgörs The World Games, ett eget ”OS” inom IWGA:s organisation. Detta sker året efter de olympiska sommarspelen och i samförstånd med IOK. Nästa World Games är planerat att hållas i amerikanska Birmingham (Alabama) i juli 2022.

Totalt är nu 24 kandidater nominerade från 24 olika internationella idrottsförbund, detta för prestationer under World Games 40-åriga historia. Någon av dessa kommer alltså att bli utsedd till tidernas främsta idrottare inom organisationen.

Nederländsk-svenske jujutsu-profilen Rob Haans är nominerad av JJIF. Han har också bland annat vunnit guld på World Games, VM och EM (i flera olika viktklasser dessutom). Och alldeles nyligen så stod det klart att han återvänder till svenska landslaget i en ledarroll.

Foto: teamswedenjujutsu.com.

– Det är väldigt roligt och en ära att få representera jujutsun och JJIF i sådana här sammanhang. De skrev ut Holland som mitt land eftersom jag har varit aktiv där, men jag har bott så länge i Sverige att jag känner mig som halvsvensk! Kul att folk kommer ihåg mig men det viktigaste är ändå att sporten får synas, säger han till budokampsport.se.

Bland övriga nominerade märks den ryske sumobrottaren Batyr Altyev och den svenske bågskytten Morgan Lundin.


Så här går omröstningen till (källa)

1) Idag den 8 januari (09:00) inleds röstningen på theworldgames.org. T o m den 20 januari (16:00) så kan alla besökare rösta på sina favoriter en gång per dygn. Vid varje tillfälle väljer man ut två idrottare som tilldelas 2 respektive 1 röst vardera.

2) Från den 20 januari är det endast de 10 idrottare med flest röster som är kvar i tävlingen. De behåller sina tidigare röster och för deras del fortsätter omröstningen t o m den 1 februari.

3) Efter den 1 februari så stängs omröstningen. 1:an, 2:an och 3:an kommer att tilldelas priser.

Text: Mats Lilja
Foto: IWGA