Foto: Hamid Ershad Sarabi
Jo, visst blir VM i jujutsu en kampsportshöjdare. Det var tio år sedan nu som VM i jujutsu hölls senast i Sverige. Kongenialt nog även då i Malmö och Baltiska hallen. För den nostagitörstande och den som vill uppleva historieskrivning måste man ju bara komma och kika på VM. Och bättre läge för svenska framgångar har vi inte haft sedan, ja – 2008.

21 augusti 2018  |  Jonathan Broberg

I går promenerade jag, som jag alltid brukar i städer, igenom Malmö. Jag gick förbi en konstgjord sjö där det fanns ett plommonträd som bjöd på en ljuvlig kulinarisk upplevelse.

Jag sneddade sedan igenom ytterligare en park och sedan var jag framme vid havet och den ståtliga Ribersborgsstranden. Vattnet var fortfarande ljummet, solen sänkte sig sakteliga och det var en stund att minnas, att paketera kring hjärtat.

I november lär vindarna vara annorlunda, vattnet lär inte kännas baddugligt och om ens solen är framme är det inte från den man får söka värme. Nej, det är i Baltiska hallen man ska vara.

Det var länge sedan svensk jujutsu stod så starkt rustade inför ett mästerskap som till just hemma-VM i höst. Stjärnorna med tunga meriter är många, det finns några spännande kort i truppen redo att slå igenom och det finns ett par efterlängtade comebacker.

Linda Lindström vann VM-guld 2008, till VM i höst gör hon VM-comeback. Snacka om en sensationellt kul nyhet.

VM-truppen i övrigt är kapabel till att göra det bästa svenska VM:et under 2010-talet, skulle vilja påstå. Visst, flera nutida modernhistoriska medaljörer finns inte med. Men där finns William Seth-Wenzel, Fredrik Widgren, Jennie Brolin, Max Hederström, Jonas Lund och de båda bjj-stjärnorna Maxine Thylin och Martina Gramenius. Arash Hadiha är också en outsider.

Ja, ni ser själva, det är ett merittyngt landslag som tar sig an VM.
Med en annalkande höst med därtill kommande mörker är det fantastiskt härligt att ha det här mästerskapet att se fram emot.

Under de fyra senaste VM-mästerskapen har Sverige vunnit ihop 16 medaljer, varav tre guld. Det är ett enormt facit för ett land med inte allt för stora resurser.

Jag önskar också att alla jujutsuälskare, och kampsportsfans i största allmänhet, vallfärdar till Malmö de här dagarna. Den svenska truppen är värd ett massivt publikstöd.

Foto: Hamid Ershad Sarabi