Jag satt i Walter Pyramid i Long Beach och såg VM i BJJ. Ett litet motigt svenskt mästerskap där känslan var att marginalerna inte alls var på blågul sida. Undantaget var Madeleine Håkanssons silver, men i övrigt hade jag och säkert flera med mig hoppas på mer.

Jag stod på en båt blickandes ut över Stilla havet med Long beach i ryggen. Blicken för mina ögon hoppades få se blåval.

Världens största djur som någonsin funnits sades ha setts till bara veckan tidigare i vattnet utanför Long beach. För min del innebar det min femte chans att för första gången få se en blåval.

Men likt de fyra andra gångerna jag letade en skymt av valen utanför Reykjavik, fick jag vända tillbaka med blott en dröm.

VM i BJJ i Long beach var en speciell upplevelse. Massvis med matcher, men många motgångar. Åtminstone om man var svensk.

Cemil Karahan är en underbar karaktär och en fin profil, men han föll i kvartsfinal. Det gjorde även Simon Immerstrand. Och så förhöll sig VM. Till Madeleine Håkansson tog ett härligt silver. Men det ville sig inte för svensk del. När svartbältarna Max Lindblad, oj vad sevärda matcher han bjuder på, och Maxine Thylin förlorat betydde det att inga fler svenskar kunde vinna. Det stannade vid, så vitt jag vet, ett silver och ett brons (av Alexander Baffoun).

Men det blev ändå en ruskigt medaljrik svensk kampsportshelg. Armbrytarna bröt till sig sju medaljer i EM i Bulgarien och i EM i jujutsu blev det fyra medaljer.

Fia Reisek vann dubbla armbrytarguld och är ovedersägligt en av våra största kampsportsprofiler i landet nu. En annan är Fredrik Widgren.

Jag minns när jag såg Widgren under VM i Wien 2012. Han var då 18 och överrumplade den ena världsstjärnan efter den andra. Ledare från olika länder gnuggade häpet i ögonen undrandes vem ynglingen från Sverige var.

Idag, sex år senare, har Widgren vunnit ihop 15 mästerskapsmedaljer i junior- och seniorsammanhang. Och ingen undrar längre, nu är Widgren den alla vill slå.

EM-guldet var Widgrens andra raka, inräknar man European Opensegern 2016 var det tredje raka europatiteln. Fortfarande saknas dock den finaste av medaljer, VM-guldet.
Något Widgren tänkte försöka ändra på när VM i höst kommer till Sverige och Malmö.

Det blir något alldeles speciellt det.

Här är Fredrik Widgrens 15 medaljer:
2010 – silver, JEM
2011 – silver, JVM
2012 – brons, JEM
2012 – silver, VM
2013 – silver, JVM
2013 – silver, EM
2013 – silver, World Combat Games
2014 – guld, JEM
2015 – brons, EM
2015 – brons, VM
2016 – brons, VM
2016 – brons, European Open
2017 – brons, World games
2017 – guld, EM
2018 – guld, EM

Foto: Hamid Ershad Sarabi