Mer rörelsekompetens

 

Svenska Jujutsufederationens Skills challenges är utformade för att öva upp motoriska grundfärdigheter och delkapaciteter som är viktiga för ett aktivt liv och för att bli duktig som idrottare och jujutsuka. Läs mer om rörelsekompetens och vikten av varierad träning i Svensk Jujutsus utvecklingsmodell.

Skills challenges kan vara roliga inslag under en jujutsutävling, på träningslägret eller under ett vanligt träningspass. 

 

ett inslag i tävlingsdagen

Skills challenges kan komplettera en tävling genom att erbjuda mer fokus på grundfärdigheter än vad som ryms i matcherna. Under en tävlingsdag kan barnen ta sig an utmaningarna när de känner för det. Även om utmaningarna framförallt riktar sig till barn och ungdomar så är alla som befinner sig på arenan välkomna att utmana sig; det kan vara ett roligt inslag i tävlingsdagen även för syskon, föräldrar, publik, domare och seniortävlande.

Koncept

En Skills challenge är en övning som utmanar någon motorisk grundfärdighet och delkapacitet som är viktig för en idrottare, t.ex. reaktionsförmåga, balans, styrka, rörlighet, uthållighet, tajming, precision o.s.v. Det kan även vara en grennära övning.

• Motoriska grundfärdigheterSpringa, hoppa, klättra, kasta, fånga, stödja, hänga, rulla, balansera, m.fl.

• Fysiska delkapaciteter: koordination, styrka, snabbhet, uthållighet, rörlighet, reaktionsförmåga, rytmkänsla, balans m.fl.

Grennära övningar: Slag, sparkar, kast, förflyttningar, rullningar m.fl

 

Under en tävling kan det vara lagom att ha ca 2–3 utmaningar. För att det ska bli tydligt och inbjudande så bör området för en Skills challenge avgränsas och utmärkas på något sätt. Till exempel genom en avsedd mattyta och genom en beachflagga (finns att låna av Svenska Jujutsufederationen). Helst ska ytan placeras centralt för att bli en naturlig del av tävlingen. Varje station bör ha minst en funktionär under hela tävlingen. 

Det är ingen som vinner en Skills challenge. Däremot så kan det finnas en high score-lista om arrangören väljer det, men det är inte nödvändigt. 

Via länken nedan hittar du exempel på roliga utmaningar.

Kontakt

Hör gärna av dig till Adam Billger om du har frågor eller idéer som rör Skills challenge.

Epost: adambillger@gmail.com
Mobil: 0706-931314