Jujutsu Hall of fame

 

 

Det är få personer som inte känner till Magnus Cederblad, om så bara till namnet. Han är en legend med alla sina meriter från ju jutsuns tidiga år, men även med en egen stil och klubb i Stockholm.

Magnus Cederblad började sin kampsportsbana med att tidigt träna det mesta som gick. Det blev judo, tae kwon do, ju jutsu och kickboxning. Judon var det som regerade fram till mitten av åttiotalet när ju jutsun börjat ta mark i Sverige och fått fram nationella och internationella tävlingar. 1985 var året som Magnus vann sitt första SM i ju jutsu i dåvarande viktklassen +75 kg, och samma år vann han EM.

– Ju jutsu då var ju ett hopkok av judo, karate och aikido, men så småningom växte det ju fram en slags kamp ju jutsu, drar sig Magnus till minnes och berättar om tiden när tävlingarna såg helt annorlunda ut än vad de gör idag.

Då var det förutbestämda attacker, både med och utan vapen uppdelat i tre moment. Sista momentet var det friaste men Magnus kände sig jämnstark i alla delarna. Totalt blev det fem EM-guld och 8 SM-guld i ju jutsu under hans totalt tjugo år långa karriär. Plus en massa guld på nordiska och nationella mästerskap i judo, tae kwon do, kick boxning och thai boxning. Från 1990 till 1998 var han obesegrad i ju jutsu och vann varje tävling.

– Jag tränade hårt jämt, säger Magnus på frågan om hur man har en så lång karriär.

Ändå är det många som idag minns Magnus mer som en fantastisk tränare mer än en tävlande. Som tränare började Magnus redan som under sjuttiotalet men kände själv vilken skillnad det blev i att instruera när fokus hade flyttats från sin egen tävlingskarriär till andras. När prestigen släppte blev han den tränare han ville vara. I samband med det skapade han också sin egen ju jutsustil; Suginoha ryu.

– För mig är ju jutsu en kampkonst med olika skolor, där vissa lägger vikten på jigowaza, en del på golvet och en del på något annat, säger Magnus som inte lägger så stor vikt på stilar hit eller dit. Ett slag är ett slag och ett kast är ett kast, som Magnus konstaterar.

Hade han fått avgöra framtiden för ju jutsun hade han velat backa bandet till åren när ju jutsu splittrades i olika stilar och skapade motsättningar inom sporten. Om de ledande personerna inom sporten hade samlats då och fått utveckla ju jutsu

tillsammans hade det kanske inte varit någon splittring idag, om man får tro Magnus.

– Det tål att tänka på hur man ska få enighet, men bara viljan finns så går det ju att lösa, sammanfattar han det med.

Läs Mittis artikel om Magnus Cederblad här.