Jujutsu Hall of fame
Historien om ju-jutsu i Sverige började redan med Viking Cronholm. Teknikerna han lärde ut spred sig snabbt i landet och kom även till Gotland och så småningom till en skollärare. Eleven till läraren var Kurt Durewall som sög i sig teknikerna fast besluten att lära sig allt.
– Jag bodde på fosterhem på bondgård och var trött på att få stryk, med teknikerna skulle ingen kunna ge mig stryk, berättar Kurt om sin ungdom. Tretton år gammal tränade han med en artonårig bonddräng på gården, och det som gjorde ont på honom hade ju bevisligen effekt.
Väl i Stockholm arbetade Kurt som städare i lokalerna på Svenska Jiujitsuinstitutet, med professor Marten i spetsen, och fick därmed träna gratis där. Och en kompis pappa var polis och lärde ut sina trix och tekniker. Men ödet ville sig att Kurt blev pressfotograf av mer eller mindre en slump. 1948 blev det han som tog pressbilden på OS-laget i fotboll och när övriga fotografer kom till platsen hade laget redan lämnat platsen.
Själv hade Kurt tränat en hel del boxning och även tävlat i det, så att det blev han som skulle fotografera Ingemar Johansson var givet. Han begav sig över Atlanten för att följa Ingemar Johanssons matcher. Väl i USA tränade Kurt på en klubb och fick även träna för professor Nakae från Japan.
– Jag var fascinerad över att kunna göra så mycket med så lite kraft som möjligt, berättar Kurt. Han återvände hem till Sverige och startade 1965 den organiserade självförsvarsträningen inom dåvarande Judoförbundet. Han ju-jutsu hade fokus på rörelse och balansbrytning. Någon ”teater-ju-jutsu” har han aldrig förstått sig på, utan principen om minsta möjliga kraft har genomsyrat hela hans ju-jutsu. Fyra år senare lämnade han judoförbundet och startade Svenska Jiujitsuförbundet medan Hans Greger, en annan av svenska ju-jutsuns grundare, utvecklade sporten vidare inom Budoförbundet.
Kurt Durewall utvecklade vidare sin princip inom militären där den fick genomslag t.ex. genom att soldaterna fick lära sig att oskadliggöra människor, utan att skada dem, snarare än att använda onödigt våld. Sedan dess har han givit ut flera böcker inom såväl ju-jutsu som hur principen om minsta möjliga kraft kan användas inom vård och omsorg, samt föremålshantering inom handel och industri.
– Jag tränar än idag och har instruerat på påsklägret i ju-jutsu och på Svenska Jiujitsuförbundets sommarläger, säger Kurt om sin relation till ju-jutsu idag. Han vill skilja på självförsvar och budosport som han tycker är helt olika saker. Själv sysslar han, och har alltid gjort, med både budosport och självförsvar.