OBS! Länkar kan vara ofullständiga.


 

Ny landslagsledning till våren

Efter VM i St Petersburg tackade Martin Ingholt och Linda Lindström för sig som landslagscoach respektive assisterande landslagscoach. Martin Ingholt blev under sina år en av Sveriges mest meriterade landslagscoacher med VM 2008 som sin främsta framgång. Han fick möjligheten att bygga upp ett nytt landslag fram till VM 2008 som gjorde succé, och har påbörjat processen tillsammans med Linda Lindström att lägga grunden för det landslag som kommer att bli framgångsrika under VM 2012. Nu väljer dock båda att kliva av och lämna över till nya förmågor.
 
Även Lena Larsson lämnade sin post som sjukgymnast åt landslaget efter årets VM. I dagsläget är ingen ersättare för varken landslagscoach eller sjukgymnast klar, utan den processen kommer att behandlas under vintern och presenteras under våren. Dock är duocoachen Isabelle Sarfati kvar som coach för duo.

 

Artikel 2010-12-08 20:30

Helena Hugosson

informatör

 

WERNAMO OPEN 2011

Eftersom barn- och ungdomstävlingen i Nybro blev inställd under hösten kliver Värnamo fram istället och anordnar en egen tävling lördagen den 15 januari. Det blir den första tävlingen i ju jutsuligan för barn och ungdomar, och förhoppningsvis kommer den att locka danska och norska deltagare också. Anmälan sker innan 31/12! För mer information ladda ner inbjudan här!

 

 

Artikel 2010-12-08 20:30

Helena Hugosson

informatör

 

VM 2010 Ryssland

 

Femteplats för mästerskapsdebutanten

Matchen om bronset för Sara gick åter igen mot Carina Neupert som även hon hamnat i återkval efter förlust mot Helene Baars i semifinalen. Sara såg laddad ut och gick ut med en bättre guard och ett mer avvägt avstånd än i första matchen mot Neupert. Den första halvminuten var i princip poänglös bortsett från en poäng till Neupert, eftersom Sara och hon antingen slog samtidigt eller domarna inte bedömde det som poäng till någon. Och från första matchen hade Sara lärt sig läxen i del två och försvarade sig mycket bättre och jobbade mer med sin egen greppning. Trots det så fick Neupert ändå in ett av sina beryktade lyftkast och fick ippon mot Sara i del två. Med 37 sekunder kvar ledde Neupert med 9-3 och i Saras jakt efter en utjämning kunde Neupert istället dryga ut ledningen med välplacerade yoko geri och ura mawashi geri och slutligen vinna 16-3.

 

En mycket besviken Sara grät några besvikelsens tårar men förhoppningsvis kommer hon att se tillbaka till detta mästerskap, sitt första i seniorsammanhang, och minnas det med värme den dag hon står högst upp på pallen. (Såvida hon representerar Sverige då, det ryktas redan om att Tyskland vill värva henne att byta nationalitet) En femteplats blev Sveriges bästa prestation detta mästerskap.

 

Artikel 2010-11-28 14:00

Helena Hugosson

informatör

 

Vinstmaskinen Sara på gång

I andra matchen blev det Taiwan som bjöd på hårt motstånd. Tsu-Hsien Yang hade visat prov på bra kast i tidigare matcher och var även riktigt vass i del ett. Sara var lite avvaktande även i denna match innan hon släppte lös sina gyaku som passade perfekt till sin motståndare. Sara låg efter med något poäng halvvägs in i matchen, sedan var det lika igen, och så var det lika under nästan hela sista halvminuten. Men eftersom taiwanesiskan hade ippon i två delar och Sara bara i del ett var det Sara som var tvungen att jobba. Sara levererade med ytterligare en perfekt gyaku och gick om, fick poäng emot sig, men höll sedan en enpoängsledning hela vägen ut. Ytterligare en skön vinst för Sara.

 

Artikel 2010-11-28 11:38

Helena Hugosson

informatör

 

Vinst för Sara i återkvalet

I sin första återkvalsmatch mötte Sara Italien i form av Sabrina Soliani. Matchen började i italienskans favör där Sara verkade nervös och inte alls fick in sina tekniker. Efter en passivitetsvarning i del två och dessutom ett slag mot italienskans ansikte låg Sara efter med 5-0 när det återstod endast en minut kvar av matchen. Kanske var det den tändningen Sara behövde, för då satte hon fart med råge.

 

Teknik efter teknik dundrade hon in, hon blev aktiv i del två och for fram som en furie på mattan. Efter knappa tjugo sekunder hade Sara reducerat till fem lika och sedan fortsatte hon bara och gav italienskan passivitetsvarning i del tre bland annat. När klockan slog tre minuter vann Sara med 8-6! En grymt stark upphämtning av Sara som vi nu hoppas inte har något annat än lugn och säkerhet med sig i resterande matcher.

 

Artikel 2010-11-28 11:03

Helena Hugosson

informatör

 

Dag två – nya hopp om medaljer

Efter första dagens stolpar ut och prestationer som inte räckte hela vägen var hela den svenska truppen sugna på medaljer och framgångar under dag två. Dagen började i något bättre organisatorisk ordning och tävlingen kom igång i tid. Först ut skulle svenske Markus Johansson bli i -77 kg, medan Sara Widgren i -62 kg skulle dröja till efter att duo mix-klassen var klar.

 

I första matchen mötte Markus Johansson den på pappret starkare Gil Garcia från Spanien, och matchen blev ändå mest spanjorens. Garcia drog ifrån till en början med sparkar och o ochi gari när han fångade Markus ben från mae geri-tekniker. Markus fick in fler tekniker mot slutet och jobbade ikapp något men förlorade med 8-4 till spanjoren.

 

I återkvalet mötte han polacken Grzegorz Bieganski. Även här liknade matchen lite den första med en Markus som tvekade i sina bra tekniker. Polacken tog poäng och Markus halkade efter. Efter bra coachning från Martin Ingholt fick Markus in flera slag som gav poäng och även ippon, och även i del två jobbade Markus mycket bättre än i första matchen. Men mot polacken var det inte så mycket att göra, och det blev tyvärr en förlust även här. Med två förluster är VM över för Markus och Sveriges enda medaljhopp står nu till Sara Widgren.

 

Artikel 2010-11-28 10:38

Helena Hugosson

informatör

 

Sara krigade mot Tyskland

Sara Widgren i -62 kg hade kanske fått den svåraste lottningen i och med att hon i första matchen skulle möta den oövervinneliga (?) tyskan Carina Neupert. Sara har mött henne en gång tidigare i Tyskland där Neupert vann på fullt hus. Denna gång började Sara väldigt bra med att hålla bra avstånd men fick ändå några yoko geris emot sig som Neupert tajmade perfekt. Med en minut kvar av matchen stod det 4-1 till Neupert som alltså hade två ippon.

 

Då började Neupert med sina lyftkastförsök och det första försvarade sig Sara emot väldigt bra men på andra blev hon mycket riktigt lyft och landade i en fasthållning. Men Sara krigade sig ur fasthållningen och matchen var igång igen. Sara fick poäng för sin haito men blev kastad igen och denna gång satt fasthållningen. Fullt hus för Neupert och Sara får ladda om för återkval.

 

Artikel 2010-11-28 10:38

Helena Hugosson

informatör

 

Surt slut för Veronica

I sin sista match i återkvalet innan en bronsfinal mötte Veronica fransyskan Marielle Pruvost. Veronica gick in stensäkert och satte en yoko geri, men fransyskan svarade med ett kast som gav ippon. Efter en tid på backen fick Veronica ett cut över ögonbrynet och fick hjälp att stoppa blodflödet. Nästan hela skadetiden gick åt, och efter det var det full rulle från båda. Veronica satte flera gyaku medan fransyskan satte kast men fick inte fasthållning. Istället var det Veronica som var mest aktiv i del tre men utan poängresultat. 9-7 halvvägs in i matchen till Veronicas ledning. Efter ytterligare fina tekniker i en match som gick i ett rasande tempo så åkte Veronica på en fasthållning och därmed hade fransyskan samlat ippon i alla delar. Förlust och ett snöpligt slut för Veronica.

 

Därmed är alla svenskar ute ur VM denna dag. Nu står hoppet till Sara Widgren i -62 kg och Markus Johansson i -77 kg som tävlar under morgondagen.

 

Artikel 2010-11-27 15:00

Helena Hugosson

informatör

 

Dubbla vinster för Veronica!

Först blev det en WO för Veronica som följdes upp av en återkvalsmatch mot Ukraina. Och väl i den var det inget snacka om saken vem som skulle vinna. Veronica dundrade in den ena sparken efter slaget efter varandra och vann storstilat med 12-0. Fasthållning och flera ko uchi gari försök gav också poäng till Veronica som nu bara har en match kvar!

 

Artikel 2010-11-27 15:00

Helena Hugosson

informatör

 

Sprucken gulddröm för Veronica

I sin första match fick Veronica tufft motstånd från Ryssland. Ryskan Alexandra Ivanova var ruggigt vass i alla tre delarna och visade upp sitt artilleri omgående i matchen. Veronica försökte tajma sina gyaku som vanligtvis alltid ger utdelning men Ivanova var snabbare och fick poängen med sig. Sedan var ryskan duktig i del två och fick in såväl kastförsök som ipponkast i del två. Veronica fick dock lite häng på ryskan efter en fasthållning, men i sin iver att komma ikapp åkte hon på kast och fasthållning på det, och därmed var matchen avgjord till ryskans fördel.

 

Artikel 2010-11-27 13:00

Helena Hugosson

informatör

 

Stolpe ut för Christian Karlsson

Så startade också herrar -62 kg, en stor viktklass med många tunga namn i lättviktsklassen. Christian mötte Oliver Haid från Österrike, en meriterad fighter från tidigare mästerskap. Matchen styrdes mest av Haid som hela tiden låg något poäng före. Men Christian jagade och fick lite hjälp av en chui på österrikaren som slog ett genomdrivande slag. Plötsligt var Christian ikapp och fighten tog extra skruv. Österrikaren var starkare i del två, men Christian kontrade och försvarade sig direkt när österrikarens kast hamnade på backen. De två kombatanterna följdes åt poängmässigt men med 11 sekunder dömdes de upp från backen och Christian låg två poäng efter. Med iskall kyla satte han en suverän gyaku men österrikaren lyckades få in en teknik även han som gav wazari. Förlust med en poäng för en märkbart besviken Christian som gjorde en mycket bra match.

 

Efter vinsten mot Montenegro väntade Italiens Anastasia Tonelli. Italienskan gick ut i ett rasande tempo och lämnade inte mycket utrymme för Norma att jobba. Efter en minut var det fortfarande poänglöst men ändå ingen händelselös match. Haiton satt igen och Norma fick första poängen men Tonelli kontrade med ippon-gyaku. 2-1 vid halvtid. Nere på backen var Norma starkast och jobbade för armlås, men utan framgång. Med minuten kvar var det fortfarande 2-1 och Norma jobbade för att få rätt avstånd. Istället åkte Norma på poäng emot sig och även en fasthållning. Norma klappade av men uppe igen fanns det bara fyra sekunder att jobba på, men många poäng att hämta upp. Förlust innebar slut på VM för Norma. Resultatmässigt blev det en sjundeplats.

 

Artikel 2010-11-27 12:40

Helena Hugosson

informatör

 

Ännu en vinst för Alexander

I sin första återkvalsmatch mötte Alexander en fighter från Israel, Harel Dahan. Först var Alexander väldigt avvaktande och fick först poäng efter en strypning på backen. Men efter en uppmaning från landslagscoachen Martin Ingholt fick Alexander fart under fötterna och satte teknik efter teknik. Såväl gyaku som mawashi satt klockrent och han drog ifrån poängmässigt. Ytterligare en strypning satt, och även en fasthållning men israelen var svårkastad. Inte förrän mot slutsekundrarna fick Alexander till ett snyggt lyftkast som vände upp och ner på Dahan och placerade honom fint på rygg. Fullt hus för Alexander som jobbar vidare i återkvalet.

Återkvalsmatchen efter gick mot Iran, Iman Haji Hashemi. Iraniern var typiskt stark i judodelen, medan Alexander plockade poäng i del ett. Alexander satte sina tekniker väldigt estetiskt tilltalande, och iraniern kontrade dock med en bra haito. Med sekunderna kvar så lyckades Alexander gå om och behålla ledningen, något som stod sig tiden ut. Därmed vann Alexander igen och med siffrorna 5-4. Många matcher återstår än för Alexander för en match om en bronsmedalj.

 

Artikel 2010-11-27 12:40

Helena Hugosson

informatör

 

Dagens märkligaste domslut

I sin tredje återkvalsmatch mötte Alexander bosniern Danijel Blazic. De hann inte utdela många slag, utom en exemplarisk urake från Alexander innan domaren avbryter matchen för att konferera med de övriga. Alexander hade precis gjort ett kast och diskussionen verkade handla om vem som skulle få poäng. Väl tillbaka vid de två tävlande meddelar de att Alexander diskvalificeras för strypning under pågående kast, en otillåten teknik. Alexander hade hållit bosniern i slaget under kastet och på så sätt bedömdes det som om han ströp bosniern under kastet. Alla domarna var inte ens överens och bosniern klappade aldrig för strypning, så ett ovanligt hårt domslut kan tyckas. Och tråkigt naturligtvis eftersom VM därmed är över för Alexander.

 

Artikel 2010-11-27 12:40

Helena Hugosson

informatör

 

Kastkungen från Taiwan

Christian skulle möta en fena på kast, Ta-Wei Kao från Taipei/Taiwan. Christian gick in från start med bra gyaku med blev ganska omgående kastad på en uchi mata. Därefter blev han kastad på ett lyftkast, och medan Christan försökte hålla Kao stången i del ett gick taiwanesen in i kastdelen och kastade gång på gång. Efter en fasthållning saknade han bara en ippon i del ett och då visade Kao att han även behärskade den delen och satte det med och vann på fullt hus när det återstod ungefär en minut. En bra insats från Christian som tyvärr mötte sin överman i återkvalet.

 

Artikel 2010-11-27 12:40

Helena Hugosson

informatör

 

Flygande start för Sverige

Efter lite organisationssvårigheter och förseningar med busstransfer var så alla nationer på plats och årets mästerskap i ju jutsu kunde starta. Under lördagen tävlar Norma Jansson i -55kg, Christian Karlsson i -62 kg, Alexander Ferm i -69 kg och Veronica Kumlin i -70 kg. Första ut var Norma Jansson.

 

Norma mötte grekiskan Karalexi i sin första match och gjorde det enkelt, kort och effektivt. Norma satte snabbt en snygg gyaku, följde upp med en tomoe nage och fick sedan fasthållning. Grekiskan kom ur den men då fick Norma tag i hennes arm och satte istället en juji gatame. Vinst på fullt hus.

 

Därefter var det Alexander Ferms tur att tävla i -69 kg. Han hade fått en mycket svår motståndare i danska Mathias Willard i sin första match. Till en start var de båda jämna och låg 1-1 efter en halv minuts match. Alexander höll bra avstånd och fick en wazari för ett lyftkast. Men då fick Mathias in sitt game och valde att ge Alexander lite utrymme i slag och spark och istället hålla sig i del två. Det resulterade i att Alexander åkte på såväl en varning för passivitet i del två samt åkte på ett ipponkast. En fasthållning på det ledde till vinst för dansken på fullt hus.

 

Samtidigt på damernas -55kg gick Norma sin andra match, denna gång mot tyskan Mandy Sonnemann. Norma kom aldrig riktigt in i matchen utan Mandy kunde snabbt utöka ledningen och höll den så. Tyskan vann med de övertygande siffrorna 19-8, vilket innebär alltså att Norma som Alex är i återkval. Övriga svenskar som tävlar idag är Christian Karlsson i -62 kg och Veronica Kumlin i -70 kg.

 

I sin återkvalsmatch mötte Norma Marija Kipa från Montenegro. Från start var det Norma som bestämde och satte direkt en juji gatame och tog ledningen med 3-0. Därefter jobbade hon in fina gyaku och haito med assisterande Linda Lindströms fina coachning. Norma höll rätt avstånd och även om Kipa försökte och var nära att få in kast så försvarade sig Norma bra. Istället var det Norma som utökade ledningen poäng för poäng. Kipa gjorde en ful dunkning av Norma som gav Norma två poäng för chui och utökade ledningen ännu mer. Vinsten blev 10-4 till Norma.

 

Artikel 2010-11-27 12:00

Helena Hugosson

informatör

 

Stolpe ut för Christian Karlsson

Så startade också herrar -62 kg, en stor viktklass med många tunga namn i lättviktsklassen. Christian mötte Oliver Haid från Österrike, en meriterad fighter från tidigare mästerskap. Matchen styrdes mest av Haid som hela tiden låg något poäng före. Men Christian jagade och fick lite hjälp av en chui på österrikaren som slog ett genomdrivande slag. Plötsligt var Christian ikapp och fighten tog extra skruv. Österrikaren var starkare i del två, men Christian kontrade och försvarade sig direkt när österrikarens kast hamnade på backen. De två kombatanterna följdes åt poängmässigt men med 11 sekunder dömdes de upp från backen och Christian låg två poäng efter. Med iskall kyla satte han en suverän gyaku men österrikaren lyckades få in en teknik även han som gav wazari. Förlust med en poäng för en märkbart besviken Christian som gjorde en mycket bra match.

 

Efter vinsten mot Montenegro väntade Italiens Anastasia Tonelli. Italienskan gick ut i ett rasande tempo och lämnade inte mycket utrymme för Norma att jobba. Efter en minut var det fortfarande poänglöst men ändå ingen händelselös match. Haiton satt igen och Norma fick första poängen men Tonelli kontrade med ippon-gyaku. 2-1 vid halvtid. Nere på backen var Norma starkast och jobbade för armlås, men utan framgång. Med minuten kvar var det fortfarande 2-1 och Norma jobbade för att få rätt avstånd. Istället åkte Norma på poäng emot sig och även en fasthållning. Norma klappade av men uppe igen fanns det bara fyra sekunder att jobba på, men många poäng att hämta upp. Förlust innebar slut på VM för Norma. Resultatmässigt blev det en sjundeplats.

 

Artikel 2010-11-27 12:00

Helena Hugosson

informatör

 

Följ VM på nätet

Nederländerna har ett tv-team på plats och ska filma världsmästerskapen. På http://assmann.favorietje.nl/rubrieken/2010-11-25-world-champ-rusland.html kan du följa det hemifrån soffan, även om det såklart kommer att bli mest filmat från de holländska framgångarna. På jujutsu.se kommer det att löpande ske uppdateringar från helgen med svenskarnas resultat med text och bilder.

 

Artikel 2010-11-26 20:10

Helena Hugosson

informatör

 

Hugossons tips inför VM på budokampsport.se

 

Ju jutsugymnasium till hösten

Nu står det äntligen klart att Sveriges första gymnasium med ju jutsu som inriktning blir av. I Nybro kommer fyra platser att finnas till förfogande vid Åkrahällskolan till Sveriges mest talangfulla juniorer som ska utvecklas inom såväl sin idrott som skola. Bakom arbetet med att starta gymnasielinjen ligger Svenska Ju jutsufederationen tillsammans med Nybro Kommun, Nybro Kampsports Center och Åkrahällskolan.
 
Är du i rätt ålder? Mer information kommer snart om hur du ansöker och var du hittar mer information!

 

Artikel 2010-11-16 22:10

Helena Hugosson

informatör

 

Landslaget laddat för VM

Med knappa tre veckor kvar till VM i St Petersburg laddade det VM-uttagna landslaget i Nacka Dojo utanför Stockholm under helgen som gick. Laget fick möjlighet att testa sina sponsordräkter och skydd från Budo Nord som levererades personligen av Robert Tegel. Laget var taggat till tänderna och det smällde på hårt men i rätt nivå. Nu återstår det mest att toppa formen med korta men intensiva pass för att hitta känslan inför mästerskapet. De uttagna till VM är Veronica Kumlin, Linköping Budoklubb i -70 kg, Sara Widgren, Nacka Dojo i -62 kg, Norma Jansson, Kraftverket Ju-jutsuakademi i -55 kg, Markus Johansson, Växjö Ju-jutsuklubb i -77 kg, Alexander Ferm, SKIFT i -69 kg samt Christian Karlsson från NKC i -62 kg. Inget duopar är uttaget till VM.

 

Artikel 2010-11-16 22:10

Helena Hugosson

informatör

 

Duoturné i landet

Landslagsparet Maria Eriksson och Malin Persson, med bland annat ett VM-brons i bagaget, beger sig ut på en duoturné. Startskottet kommer vara i Herrljunga 15 Nov och målgången i Göteborg med läger den 4-5 dec. Däremellan hoppas de hinna med många fler klubbar. Alla är välkomna oavsett stil att komma och testa duo när tillfälle ges. Kontakta Maria eller Malin på email duo.jujutsu@gmail.com, eller gå med i deras nätverk på Facebook Jujutsu – Duo.

 

Artikel 2010-11-05 08:10

Helena Hugosson

informatör

 

Återkvalet för herrarna

I sin första återkvalsmatch mötte Christian Grzegorz Gros från Polen. Polacken satte tidigt i matchen en ippongivande gyaku men därefter hände inte mycket när de båda två tävlande försökte tajma ut varandra i del ett. Polacken var stark i kastdelen och fick upp Christian på höften ett par gånger, men Christian försvarade sig bra. Vid 1.12 kvar av matchen ledde Christian med en poäng, tack vare sin poänggivande gyaku. Med blotta tjugo sekunder kvar av matchen lyckas Christian kasta polacken i ett lyftkast, och får direkt in en fasthållning. Vinst för Christian på fullt hus i återkvalet.

 

Henrik Madsens återkvalsmatch blev mot tysken Peter Morgner. Matchen var väldigt jämn men där Henrik var den med renast teknik i del ett. Med en haito som satt klockrent fick han en ippon i del ett. Men tysken var starkare i kast och fick in en ouchigariliknande historia som gav ippon och fasthållning. Tur nog saknade han ippon i del ett och Henrik fick sikta in sig på att hålla undan honom där, samtidigt som han behövde poäng. Tysken fick istället mer utdelning i del ett och vann till slut med 9-6. Henrik Madsens turnering var mer är väl godkänd men slut för denna gång.

 

Artikel 2010-10-31 19:00

Helena Hugosson

informatör

 

Framfart för -62 kg damer

Så satte också damernas klass -62 kg igång under lunchtid på söndagen. Samtidigt som herrar -62 gick med svenskar på mattan gick även Sara Svensson mot tyskan Mirijam Küspert. Tyskan hade yviga tekniker men Sara var alltid först in och satte dessutom snabbt en ouchigari med fasthållning. Tyskan kröp nästan ut från mattan, men Sara höll fasthållningen tiden ut och därmed vann hon på fullt hus inom loppet av en minut.

 

I samma viktklass tävlade även Annika Lindström, också hon mot Tyskland. Annika gjorde bra gyaku och jobbade bra i del två, men tyskan hade ändå övertaget och fick först in ippon i del ett. I ett kastförsök från Annika bjöd hon istället in tyskan till en fasthållning och kom inte ur. Och strax efter fick tyskan in en tajt ko uchi gari. Förlust för Annika som fick ladda om för återkval.

 

Samtidigt som Annika fightades på sin matta tävlade Christian igen, och denna gång mot österrikaren Nenad Ristic. Matchen var en riktig rysare från start med varsin ippon i del ett och ett liknande fightinggame från bådas håll. Men efter en minut fick Christian in sina tekniker klockrent och drog ifrån poängmässigt. Med 1.38 kvar ledde han med 9-6. En ledning som han bara drygade ut ju mer tiden gick till de vinnande siffrorna 15-8.

 

Sist ut av svenskorna var Sara Widgren, som fick möta motstånd från Ryssland, värdnationen för VM som hittills i år har hållit sig i skymundan på tävlingsarenan. Tatiana Sherbakova såg först ut som om hon hade vassa tekniker, men Sara utmanövrerade henne ganska snabbt. Med flera bra kastförsök fick Sara in två fasthållningar, men dock ingen ippon i del två. Därför gick matchen hela tiden men ryskan hade aldrig någon riktig chans. Sara vann med 17-5.

 

Frankrike blev Sara Svenssons nästa motståndare, en riktigt stark tjej som visade sig vara duktig i såväl del två som ett. Sara fick snabbt en ippon mot sig i del ett, och fransyskan jobbade aktivt i del två och fick snabbt in ett kast som gav ippon. Den gången blev det ingen fasthållning, men snart efter det blev det ett nytt kast som den gången också blev en fasthållning, om än lite märklig sådan. Fullt hus till fransyskan

skickade Sara Svensson till återkvalet.

 

Artikel 2010-10-31 19:00

Helena Hugosson

informatör

 

Alla svenska fighters i återkval

Efter att ha stött på patrull på samtliga håll var alla svenskor i -62 kg i återkval. Sara Widgren efter förlust mot VM-silvermedaljören från 2008 Helene Baars, där Sara förlorade pga fullt hus inom loppet av en minut. Christian Karlsson fick möta fransmannen Yorick Populaire i sitt återkval. Och nog blev väl fransmannen populär i sitt eget hemmaläger när han satte fina haito och gyaku. Efter en minut ledde han med 6-2 över Christian. Med ett lyftkast utökade han ledningen och med minuten kvar hade fransmannen utökat ledningen till 11-2. Vinsten blev slutligen med 13-3.

 

Annika fick i sitt återkval möta belgiskan Sophie Clesse. Matchen var väldigt jämn då båda tjejerna var starka i del ett. Belgiskan fick en varning för genomdrivande teknik, och båda varnades för passivitet i del två. Med sekundrarna kvar jagade Annika poäng och satte först en klockren haito och följde upp med en mae geri som satt där den skulle. Med dessa två tekniker skulle Annika ha vunnit matchen men istället blir belgiskan liggandes på mattan och bedöms av matchläkaren vara medvetslös. Trots protester från såväl belgiskan som Martin Ingholt, den svenska coachen, så diskvalificeras Annika för för hård kontakt. Ett snöpligt och orättvist beslut.

 

Sara Svensson mötte i sin match också hon ryskt motstånd i form av ryskan Elena Evteeva. Sara hade helt klart de bästa teknikerna och jobbade helt rätt mot ryskan som var nära att komma ikapp men aldrig lyckades. Sara vann övertygande med 14-9, där tio poäng var från ippon i del ett. Sara Widgren fick därefter en WO mot belgiskan som inte tilläts tävla vidare efter sin påstådda medvetslöshet.

 

Istället var det dags för Sara Svensson igen, och denna gång mot nederländskan Afke van Leeuwen. Sara började väldigt bra och gjorde snygga gyaku men nederländskan kom ikapp och gick om, inte minst tack vare fina sparkar. Det var riktigt jämnt och Sara gjorde allt för att jaga ikapp men hann inte innan tiden var slut. Nederländskan vann med 13-10 och turneringen var slut för Sara denna gång.

 

Sara Widgren skulle möta Justine Gorecki från Frankrike i matchen om vem som skulle gå vidare till matchen om brons. Fransyskan fick ganska snabbt in ett farligt kast på Sara som gav ippon, men istället för att få in en fasthållning så var det Sara som fick in en på henne, en som dock flaggades av. Med varsin ippon i del ett, och lite wazari så stod det 4-5 till Sara när det var en minut kvar att köra. Det gällde att jaga poäng alltså. Och med ytterligare en wazari gick de upp till jämn ledning. Då satte Sara en uchi mata och tog ledningen med 7-5. Något som stod sig matchen ut och Sara kunde ladda för en bronsfinal bara en kvart senare.

 

Artikel 2010-10-31 19:00

Helena Hugosson

informatör

 

Bronsfinaler för Sverige

Således fick Sverige två bronsfinaler att heja på. Dels duotjejerna som skulle möta Ryssland, och även Sara Widgren som fick ryskt motstånd. Duotjejerna var först ut och visade upp betydligt rappare tekniker i sin final än tidigare under dagen. Men ryskorna var ändå en storlek för stora och vann med fyra poäng över svenskorna.
 
Sara Widgren mötte Alexandra Magamedova. Och det var inget snack om vart skåpet skulle stå redan från start. Sara tog ippon i del ett, och ledde i halvtid med 6-0 över ryskan. Då fick hon dessutom in ett kast och höll fast ryskan i femton sekunder. Klart slut, brons till Sara Widgren!

 

Artikel 2010-10-31 19:00

Helena Hugosson

informatör

 

EOC dag två – mersmak på medaljer

Efter gårdagens silvermedalj var det ett taggat gäng svenskar som klev in i uppvärmningshallen. Tyvärr hade Markus Johansson kastat in handduken redan under kvällen innan då han inte kände sig frisk, och nattens sömn hade dessvärre inte förbättrat läget. Dag nummer två på EOC började med duodamernas inträde i mästerskapet. Damparet som tävlade i German Open och förlorade då fick revansch idag i sin första match. De mötte ett av de nederländska paren och låg först under. I de två första serierna tog nederländskorna ledningen, men efter tredje serien hade svenskorna utjämnat. Och med bättre klipp och explosivitet i teknikerna tog de hem segern med två poäng.

 

I sin andra match mötte de det unga, men ändå meriterade, österrikiska paret. Tjejerna från Österrike tog snabbt ledningen, redan med 1,5 poäng efter första serien, och efter det hade inte svenska paret mycket att sätta emot. Trots rena tekniker har de inte samma explosiva kraft som krävs och därmed tappar de poäng mot sina motståndare. Men även om förlusten innebar att de missade finalen har de nu möjlighet att vinna brons i bronsfinalen ikväll. Då möter de ett par från Ryssland.

 

Artikel 2010-10-31 13:00

Helena Hugosson

informatör

 

Killarna först ut i fighting

I fighting var det först dags för herrar -62 kg där Christian Karlsson mötte det tuffaste motståndet från Frankrike. Och det var en match som också styrdes utav fransmannen från början till slut. Fransmannen satte först ippon i del ett, följde upp med ett kast och därefter en fasthållning och vann därmed på fullt hus.

 

Henrik Madsen, också han tävlandes i samma viktklass, mötte även han fransmannen, Mohamed Drari. Det var Henrik som satte första gyakun och fick ippon, men fransmannen följde upp med samma teknik och fick dessutom med sig Henrik på ryggen i ett höftkast. Men med ett taktiskt infångande av en halvguard slapp Henrik undan från en fasthållning och ett snabbt slut på sin första match. Istället var det Henrik som taggade till och släppte flera fina haito och gyaku och de låg jämna i poäng. Han fick också in en juji gatame på fransmannen som klappade av och gav tre poäng till Henrik. Men efter det satsade fransmannen på sina yoko geri och tyvärr tajmade han dem väldigt väl. Någon fasthållning fick han aldrig in på Henrik, men samlade många poäng i såväl serie ett som två. Siffrorna 22-10 blev slutresultatet. Nu väntar återkvalet för såväl Henrik som Christian.

 

Artikel 2010-10-31 13:00

Helena Hugosson

informatör

 

Silver till Sverige

I sin semifinalmatch fick Veronica tufft motstånd från Polen. Hon fick poäng emot sig i början, och fick inte rikigt utdelning för sina tekniker som hon brukar få. Men ippon i del ett hade hon ändå när hon också fick in ett kast av polskan som också det ger ippon. Men polskan kröp ut från mattan och slapp undan en fasthållning. Dock fick hon varning för mattflykt, och när domaren satt igång matchen igen kastar Veronica åter igen och får denna gång in en fasthållning. Fullt hus innebar vinst och en biljett till finalen.

 

Väl framme i finalen fick Veronica möta nederländskan Boomgard. Och som sin vana trogen satte Veronica den ena snygga gyakun och uraken efter den andra. Nederländskan hade inte alls samma bett i sina tekniker och kunde inte riktigt hålla jämna steg i poängen. När halva tiden har gått leder Veronica med 9-2, men där nederländskan har en ippon i del ett. Dessvärre blev det den ippon som fällde Veronica, för i ett kastförsök vänder nederländskan det till ett ippongivande kast till sin egen fördel och får dessutom fast Veronica i fasthållning. Ett snöpligt slut på en match som verkade vara Veronicas. Silver blev resultatet för Veronica och Sverige denna dag.

 

Artikel 2010-10-30 20:00

Helena Hugosson

informatör

 

EOC Dag ett – rapport från svensklägret

En lite mindre trupp än vanligt från Sverige åkte till Gent under fredagen för att delta i det öppna europeiska mästerskapet. Fighters och duo som åkte var i -55 kg Johanna Hamberg och Norma Jansson, i -62 kg Sara Widgren, Sara Svensson och Annika Lindström. I -70 kg tävlar Veronica Kumlin. I duo representeras Sverige utav damparet Eriksson/Persson. Herrarna i Belgien var i -62 kg Christian Karlsson och Henrik Madsen och i -77 kg Markus Johansson.

 

Fina vinster till Sverige
Under dag ett tävlade damer -55 kg och -70 kg, och först ut var den lättare viktklassen med Norma Jansson. Hon mötte motstånd från Frankrike, Joy Gomet, och gjorde en väldigt säker och bra insats. Haito satt där den skulle och Norma fick även till en del bra kastförsök. I slutsekunderna fick hon även in en fasthållning på fransyskan och vann övertygande med 7-3.

Efter Norma var det dags för Johanna att tävla, som i EOC gör sin andra internationella tävling. Heidi Gorgon från Belgien var motståndet, och Johanna körde sin vanliga respektlösa stil med klockrena haito och gyaku. Hon tog ledningen direkt men åkte på ett kast så att nederländskan jämnade ut något. I halvtid ledde Johanna med 7-4. Då vaknade Heidi till och började istället styra matchen och fick även in ytterligare ett kast. Ledningen övertogs av nederländskan, men Johanna kontrade med att sätta en juji gatame och ledde med två poäng när det återstod trettio sekunder. Johanna behöll lugnet och ledde tiden ut och vann till slut med 14-12.

Förlust för båda i återkvalet
I omgång två stötte tyvärr båda tjejerna på patrull. Norma mötte tufft motstånd från German Open-vinnaren från Tyskland XY. De hade både samma stil med långa tekniker och många haito, men tyskans tekniker bedömdes som först in och hon fick poängen. Norma åkte också på några kast men jobbade bra i serie.

 

Matchen var aldrig riktigt Normas utan tyskan vann. Johanna fick i sin andra match möta meriterade Martina Bieronska från Polen. Trots att Johanna jobbade på bra och fick många ippon i serie ett var matchen aldrig hennes utan polskan kunde styra och göra matchen till sin vinst.

 

Veronica övertygade i första matchen
Efter det klev Veronica in i turneringen med en första match mot spanjorskan Margarita Montes. Matchens första minut var relativt händelselös då båda snabbt hamnade i serie tre och ingendera fick någon fasthållning. Men Veronica fick igång sina tekniker i serie ett med urake, haito och gyaku varvat och fick ippon efter ippon.

 

Halvvägs in i matchen ledde hon med 7-1 mot spanjorskan. Det var dock spanjorskan som var aningens starkare i del två och de poäng hon fick var för kastförsök. Med trettiosju sekunder kvar ledde Veronica 9-3. Även om spanjorskan jobbade bra på slutet vann Veronica med 14-10, där tolv poäng var av ippon.

 

Tredje omgången i damernas -55 kg bjöd Norma på motstånd från Polen, Agnieszka Bergier. Norma gick ut hårt, kanske nästan lite för hårt, genom att mer eller mindre sänka polskan med en stenhård gyaku. Men det var en solklar ippon och trots polska tårar så fick Norma ingen varning för hård kontakt. Efter slaget kunde man tro att polskan skulle vika ner sig, men tvärtom fick hon till sina egna tekniker, mestadels mae geri, och tog ledningen. Med en minut kvar ledde polskan med 11-5, även om tidtagningen var bortglömd och det egentligen skulle ha varit max trettio sekunder kvar av matchen. Men oavsett tiden hann Norma inte ikapp utan förlorade matchen med siffrorna 13-6 emot sig.

Johanna gick sin tredje match mot ukrainskan Anastasia Nastenko. Deras match var förhållandevis händelselös där få tekniker gav poäng. Ukrainskan var dock den vassare av dem båda och satte sina handtekniker bra och fick ippon. Hon vann med 8-2, där de båda blivit varnade för passivitet, och Johanna för genomdrivande slag.

 

Veronica på väg mot semifinal

Andra matchen för Veronica gick mot fransyskan Myriam Rahali. Veronica ångade på i vanlig ordning och fick ippon på ippon på ippon… Med samma övertygelse som i German Open krossade Veronica även denna motståndare och ledde med 10-3 när trettio sekunder återstod. Och trots att fransyskan försökte jaga ikapp så kunde Veronica istället dryga ut ledningen ytterligare till 13-3 som blev vinnarsiffrorna.

 

 

Artikel 2010-10-30 14:00

Helena Hugosson

informatör

 

Inga nationella tävlingar i höst

Om den första internationella tävlingen blev en rungande succé för svensk ju jutsu står det värre till med den nationella arenan. Nu ställs Dalafighten in på grund av för få deltagare, tävlingen som skulle ha varit den första i Svenska Ju jutsuligan 2010/2011. Även Nybro Keiko Cup kommer att utgå på grund av ett missförstånd hos arrangörerna så att hallen blivit uppbokad för andra aktiviteter. Den helg som hallen skulle ha varit ledig för tävling skulle ha varit helgen innan VM, en helg som leder till för stort bortfall från Sveriges elitsatsande. Därmed beslöt man att ställa in Nybro Keiko Cup.

Istället sätts hoppet till nya framgångar på European Open Championship som går av stapeln i Ghent i Belgien sista helgen i oktober. Större delen av svenska landslaget i kamp och duo åker till tävlingen, den sista tävlingen och en viktig värdemätare inför VM i november.

Den första nationella tävlingen blir nu Gothenburg Open i januari – se nu till att lyfta svensk ju jutsu till nya tävlingshöjder och locka såväl nybörjare som elit att tävla!

 

Artikel 2010-10-19 21:30

Michael Kuntz

Ledamot

 

Ansök om bidrag för barn- och ungdomstävlingar

Ni har väl inte missat att ni kan ansöka om ekonomiskt bidrag för barn- och ungdomstävlingar? Alla klubbar som anordnar tävling för barn och ungdom i ju jutsu kan ansöka om bidrag hos federationen. Kontakta Michael Kuntz för mer information.

 

Artikel 2010-10-16 11:05

Helena Hugosson

informatör

 

Nya rutiner och höjd avgift för tävlingslicensen

Ska du tävla på Dalafighten? Glöm inte din blåa tävlingslicens från Svenska Ju jutsufederationen. Den lämnar du till tävlingsdomaren och därefter kommer den registreras och finnas digitalt. Svenska Ju jutsufederationen har bytt datorsystem för att i framtiden kunna sammanlänka tävlingslicensen med Budo&Kampsportsförbundets kamsportsklubb, som du också behöver för att tävla i ju jutsu. I och med detta byte av datorsystem höjs avgiften för tävlingslicensen till 300 kronor på grund av de merkostnader bytet har omfattat.

 

Artikel 2010-10-16 11:05

Helena Hugosson

informatör

 

Medaljregn för Sverige

Tre kontinenter på plats, världens största ju-jutsutävling och åter igen visar Sverige var skåpet ska stå. Sex medaljer kammades hem i alla valörer. Bäst på seniorsidan var damerna genom Veronica Kumlins guld i -70 kg, och klassen -62 kg där Sverige vann både silver och brons.

 

Sverige skickade många man, men kammade också hem många medaljer. German
Open, som räknas till en av de viktigaste tävlingarna under året, bjöd på extra mycket dramatik inför stundande VM i november.

 

Först ut på morgonen var damerna -62 kg. En klass som totalt innehöll 16 fighters varav fem av dem var svenskor. De två svenskorna som visade bäst klass under dagen i denna viktklass skulle visa sig vara Sara Widgren och Annika Lindström. Sara fick en lottning som passade henne perfekt då hon fick i sina två första matcher möta motståndare från juniormästerskap som hon tidigare vunnit mot. Även denna gång utgick hon med segern i båda matcherna. I sin semifinal blev det även där vinst och därmed en finalplats säkrad.

 

Annika Lindström mötte på för svårt motstånd i sin väg mot finalen i tyskan Carina Neupert. I en match som snabbt vanns av tyskan kastades Annika in i återkvalet för att istället kriga om bronsmedalj. I sin bronsfinal mötte hon Saras semifinalmotståndare, och även Annika gav henne pisk och säkrade därmed Sveriges första medalj.

 

Sara fick alltså möta Neupert i finalen och även om matchen nästan gick tiden ut så hade Sara inte mycket att sätta emot tyskans tekniker. I slutsekunderna vann tyskan på teknisk knockout. Men Sara debuterade i denna tävling i -62 kg på seniorsidan och var nöjd med sin insats. Förra året kom hon på en tredje plats i -55kg.

 

Ut på mattan kom Markus Johansson i -77 kg. Han vann sin första match enkelt med många poäng i golvdelen där han fick flera avklapp. I sin andra match mot Ryssland var det däremot betydligt mer motstånd. I slutsekunderna med 8-9 till ryssen fick Markus in en fasthållning som gav honom en poäng och därmed lika poängställning. Men med lika poäng och antal ippon blev matchen förlängd med två minuter. Efter den första förlängningen stod det åter igen lika 16-16, och gick således till förlängning igen! Men efter totalt sju minuters kamp vann ryssen med tre poäng. I sitt återkval fick Markus möta en fighter från Frankrike som var för svår. Förlust på fullt hus och inget mer tävlande för ”Makke” denna dag.

 

I U18-klassen -73 kg tävlade såväl Andreas Lindgren som Fredrik Widgren. Andreas gjorde en comeback på tävlingsmattan efter ett längre uppehåll och gjorde en bra turnering med både vinster och förluster men slutade oplacerad när dagen var slut. Sin klubbkompis Fredrik däremot kunde han och den svenska publiken på plats se gå till en final efter en turnering som var lysande. Fredrik mötte i finalen sin baneman från junior-EM: dansken Mathias Hundeboll. Då slutade det med förlust för Fredrik.

 

På German Open däremot var matchen minst lika jämn som sist. De båda kombattanterna växlade slagtekniker och Fredrik var strået vassare på golvet och gjorde många bra försvarstekniker där. Med fyra sekunder kvar ledde Fredrik bara med en poäng kvar när domaren dömde upp dem efter en sejours golvkamp. Kall som is tajmade Fredrik ut dansken och vann med 12-10.

 

En annan som gjorde comeback efter ett långt uppehåll var Alexander Jansson från Gävle. Han tävlade i -85 kg och fick en tuff start mot en fransk fighter. En spark träffade oturligt i ansiktet och en annan i hårt i bröstkorgen. Något tilltufsad hämtade Alex sig och tog sig igenom turneringen på ett mycket bra sätt. Efter en vinst mot Schweiz vann han brons.

 

I damernas -70 kg som var en av de sista klasserna att starta bland svenskarna gjorde Veronica Kumlin succé direkt. Första matchen blev tyskt motstånd men det motstånd som fanns krossade Veronica genom att vinna på teknisk knockout. I match nummer två bjöd Danmark upp till dans men där var det Veronica som förde. Vid halvtid stod det 4-9 till Veronica och efter det utökade hon bara ledningen till att vinna med 4-19.

 

Tredje matchen för Veronica blev mot Frankrike, men inte heller denna fransyska kunde stoppa Veronica. Efter en snygg haito, ett perfekt o uchi gari-kast och en fasthållning vann återigen Veronica denna dag på fullt hus. Finalen var då det som återstod. Den gick mot Tyskland och var dagens jämnaste match för svenskan. Med växlande ledning stod siffrorna 8-9 till Veronica som därmed kammade hem Sveriges enda seniorguld.

 

Under dagen krigade även Anton Villberg i U21 – 85 kg. Han blandade rysarmatcher som var tvungna att avgöras på antal ippon vid lika poäng, med säkra segrar och förluster. Totalt blev det ett brons för Anton.

 

Artikel 2010-10-03 09:05

Helena Hugosson

informatör

 

Succé även för barn och ungdomar i German Open

Rickard Lindgren (Nacka Dojo), -55 kg, U15 BRONS
William Seth Wenzel (Nacka Dojo), -60 kg, U15 SILVER
Julius Sonerud (Nacka Dojo), -50 kg, U15 GULD
Ludwig Sonerud (Nacka Dojo), -42 kg, U12 SILVER
Isabelle Vistam (Nacka Dojo), -52 kg, U15 GULD
Robin Vistam (Nacka Dojo),  -30 kg, U10 GULD
Johanna Sand (Nacka Dojo),-70 kg, U18 GULD
Rasmus Nolbratt (Nacka Dojo), -50 kg, U15 BRONS

Daniel Melado (SKIFT), -38Kg, U12 BRONS

 

Artikel 2010-10-04 15:50

Michael Kuntz

ledamot / sportchef

 

Uttagning till VM i princip klart

Inför höstens första internationella tävling meddelas från landslagscoachen Martin Ingholt att följande personer kommer att representera Sverige vid världsmästerskapen i St Petersburg sista helgen i november i år:

 

-70 kg damer Veronica Kumlin
– 62 kg herrar Christian Karlsson

– 69 kg herrar Alex Ferm
– 77 kr herrar Markus Johansson

I damer -55 kg är Norma Jansson i princip uttagen om hon presterar i vanlig ordning under German Open. I den tyngre damklassen, -62 kg, kommer den fighter som presterar bäst utifrån Martin Ingeholts bedömning att bli uttagen.

 

I duo är damparet Malin Persson och Maria Eriksson uttagna att representera Sverige vid European Open Championship sista helgen i oktober.

 

Artikel 2010-09-26 21:05

Helena Hugosson

informatör

 

 

Ordföranden i Svenska Jujutsu Federationen avgår, och ny tillträder.

På förekommen anledning, och i ställning av mitt uppdrag, får jag härmed meddela att Emil Gustafsson idag den 14 september 2010, av personliga skäl, har meddelat mig sin omedelbara avgång från samtliga uppdrag inom förbundet, främst då underförbundet Svenska Jujutsu Federationen. Emil Gustafsson lämnar även förbunden och enskilda föreningen som medlem.

 

Till ny ordförande för Svenska Jujutsu Federationen har idag i enlighet med gällande stadgar, förordnats Gunnar Hoffsten som varit vald vice ordföranden.

Det noteras även, att till ny ordinarie ledamot inträder Isabelle Sarfati, som varit vald första suppleant.

 

Svenska Jujutsu Federationen förordnar i övriga fall ersättare på uppdrag som Gustafsson idag lämnat.

 

Frågor i anledning av den organisatoriska förändringen sker till undertecknad, och frågor berörande den vidare verksamheten i Svenska Jujutsu Federationen besvaras av Gunnar Hoffsten.

 

Artikel 2010-09-14 20:50

Daniel O. Norrgård
Förbundsledamot / förbundsjurist

 

 

Du har väl inte missat kalendern?

Nu är tävlingarna i Svenska jujutsuligan för hösten spikade och kommer att köras på följande helger: Dalafighten lördag 23:e oktober samt Nybro Keiko Cup 6:e november. Från och med Svenska jujutsuligan 2010/2011 kommer även en barnliga att köras. På samma sätt som de vuxna kommer att poäng delas ut för placeringar och deltagande. För barn kommer dock inte prispengar att delas ut, eller fungera som något kval till Svenska Mästerskapen, men däremot ha sin avslutning i Ljungby med seniorerna.

 

Artikel 2010-09-06 22:13

Helena Hugosson

informatör

 

9 dan till Ingemar Sköld

Under helgens Dynamix läger utdelades 9 dan till Ingemar Sköld i sport ju-jutsu av RGK. Dangraden utdelades av Bertrand Amoussou, trefaldig världsmästare i ju-jutsu och själv graderad till femte dan i judo.

 

Sin egen tävlingskarriär krönte Ingemar med 5 EM guld, SM guld och avslutade med guld på DM i Stockholm. Men mest för sporten har han gjort i början av 80-talet då han var väldigt delaktig i att lägga grunden för ju-jutsuns stora utbredning i Norden. Ingemar har utan avbrott instruerat i 25 år på bla Påsklägret i Linköping, Norrlandslägret och sitt eget Elitläger i Nacka. Dessutom var han en av Sveriges mest framgångsrika landslagscoacher.

 

1997 startade Ingemar stilen Sport Ju-Jutsu och organisationen SJJ Scandinavia tillsammans med Ricard Carneborn. Organisationen bytte 2007 namn till Dynamix Fighting Sports och stilen Sport ju-jutsu är en av tre huvudinriktningar.

 

Och sin kompanjon Ricard Carneborn sågs göra sin gradering till fjärde dan under lördagen. Sist Ricard graderade var år 2002, och denna gång gjorde Ricard åter en strålande insats under sin gradering på lördagen. Tillsammans med fem andra som graderade till första dan blev han med godkänd men också ombedd att stanna kvar på mattan en stund.

 

Sittandes på knä mittemot Ingemar Sköld tilldelades Ricard även femte dan av sin mästare. På grund av en lång rehabilitering efter sin tävlingsaktiva tid har graderingen till fjärde dan dröjt för Ricard, som av RGK ansetts varit undergraderad i förhållande till den insats Ricard gjort för sport ju-jutsun i Sverige. Därför tilldelades han ytterligare en dangrad under helgens svartbältesgradering.

 

Övriga personer som graderades till första dan i sport ju-jutsu var Sara Svensson JJK Samurai, Christoffer Ragne Nacka Dojo, Martin Högbom dito, Johan Björnell och Peter Wallin, båda från Gävle JJK.

 

Artikel 2010-08-10 18:20

Helena Hugosson

informatör

 

Big Glenn Open – Sveriges goaste utomhustävling

Lördagen den 31 juli var det dags för första upplagan av Big Glenn Open – en utomhustävling i jujutsu arrangerad av Göteborgs Ju-Jutsuklubb och Budoklubben Shindo. Människor som passerade Linnéplatsen i Göteborg fick ta del av matcher av hög klass i Ju-Jutsu Kais stiltävlingssystem och uppvisningsmatcher i JJIF kamp och duo.

 

I Ju-jutsu Kai stiltävling deltog bl.a. Jesper Sohlström, 4 dan Ju-jutsu Kai, och Johan Osbjer, 3 dan Ju-jutsu Kai. Båda är tränare på Göteborgs Ju-jutsuklubb, och bland de högst graderade i Ju-jutsu Kai i Västsverige, men fick ändå se sig besegrade i finalen av Johan Linnér och Stefan Sjö, båda 2 dan Ju-jutsu Kai.

 

— I Ju-jutsu Kai tävling bedöms kvalitén på teknikerna utifrån den grad som de tävlande har, så det är fullt möjligt för ett lägre graderat par att vinna över ett högre graderat om de gör mycket bra tekniker för sin nivå. Johan och Stefan körde mycket bra i finalen och det är mycket trevligt att se dem vinna. Eftersom det är vi som är deras tränare är vi ändå lite stolta, trots förlusten, säger Johan Osbjer.

 

I JJIF kamp möttes elit och nybörjare, damer och herrar samt olika viktklasser i en gemensam öppen klass. Det blev flera bra matcher med flera duktiga nybörjare, som trots matchnerver kunde ge de mer erfarna gediget motstånd och visade prov på god kämparanda.

 

Det nya taggade Duoparet Martin Klarqvist och Ronnie Stålebring gjorde sitt första framträdande och visade alla 20 Duo-tekniker i rask följd.

 

— Duo är en uppvisningsform av Ju-jutsu där man tävlar parvis, säger Caroline Järdmo, tränare och tävlingsansvarig på Göteborgs Ju-jutsklubb. I Duo skall varje par visa upp ett eget försvar mot 20 fördefinierade attacker, som sedan poängsätts efter olika kriterier, bl.a fart och realism. Tyvärr har Duo delvis varit på tillbakagång i Sverige under de senaste åren, så det är mycket glädjande för framtiden att Martin och Ronnie visar framfötterna på det här sättet.

 

Huvuddomare för Ju-jutsu Kai tävlingen var Svenska Ju-Jutsu Federationens vice ordförande Gunnar Hoffsten, som bidomare fanns Martin Billger, från Budoklubben Shindo i Mölndal och Dario Lopez-Kästen från Göteborgs Ju-jutsuklubb. Gunnar Hoffsten var också domare i Duo och Kampuppvisningarna, tillsammans med Dario Lopez-Kästen.

 

Big Glenn Open arrangeras till förmån för välgörande ändåmål,inspirerat av ett koncept framtaget av Fighting for Lives, en grupp av kampsportsentusiaster som genomför välgörenhetsevents runt om i världen.

 

– I år genomfördes tävlingen på prov och det blev mycket lyckat. Nästa år hoppas vi kunna växa och ha deltagare från fler klubbar i och utanför Göteborg. Deltagarnas anmälningsavgifter går oavkortat till Läkare Utan Gränser. Eftersom tävlingen inte var så stor, så blev det tyvärr inte så väldigt mycket pengar den här gången, men vi hade i alla fall tur med vädret, säger Dario Lopez-Kästen, med ett skratt. Vi hoppas kunna samla in ett större belopp nästa år.

 

Big Glenn Open arrangeras även i syfte att erbjuda nybörjare inom tävlingsju-jutsu en möjligt att känna på hur det är att tävla under avslappnade och lättsamma former utan den press som en vanlig tävling utgör. Evenemanget är också en del i Göteborgs Budo & Kampsportsförbunds kampanj för att föra ut en mer positiv bild av kampsport till allmänheten. Förbundet representerades på tävlingen av Linnéa Skåpdal, styrelsemedlem i förbundet, som invigningstalade och informerade om förbundets verksamhet.

 

– Varför namnet Big Glenn Open? Jo, det är en tävling i det fria och för att alla heter Glenn i Göteborg!

 

Dario Lopez-Kästen
Ordf. Göteborgs Ju-jutsuklubb

Artikel 2010-08-05 14:45

 

Landslagen på träningsläger

Medan resten av Sverige solade sig i sommarhettan hade Sveriges landslag i ju-jutsu sitt årliga sommarträningsläger. Från torsdag till söndag avverkades fystester, sparringpass och teknikträning. Såväl duo, juniorer och seniorer var på plats i Nybro. För seniorlandslaget väntar VM i höst med flera stora internationella tävlingar dessförinnan. Nästa samling för seniorlandslaget i kamp och duo blir i september.

 

Artikel 2010-07-14 19:00

Helena Hugosson

informatör

 

Emil Gustafsson om ju-jutsu-säsongen

I helgen hade ju-jutsun säsongsavslutning i och med Nordfalken Fight Challenge i Ljungby. Men redan två dagar senare är planeringen inför kommande säsong i full gång hos Svenska Ju-jutsufederationen. Budokampsport.se tog sig ett snack med ordförande Emil Gustafsson för att höra vad han tycker om framtiden för svensk ju-jutsu och hur han har sett på den säsong som var.


När Nordfalken Fight Challenge i Ljungby avslutades i helgen förkunnades samtidigt vilka som vunnit Svenska Ju-jutsuligan och Svenska Cupen.

2010 års säsong var därmed till ända och ordförande för Svenska Ju-jutsufederationen Emil Gustafsson ser tillbaka på ett positivt 2010 för svensk ju-jutsu.
– Ja, det gör jag. Jag tycker att vi i år har lyckats vända en nedåtgående trend som varat i ett par säsonger. Vi har haft fler tävlingar i år. Våra arrangörer blir hela tiden bättre och på det stora hela tror jag att denna säsong kan bli ett avstamp inför framtiden.

”Tagit stora kliv framåt”
När det gäller landslag har svensk ju-jutsu haft en stor generationsväxling sedan det magiska VM:et på hemmaplan för ett par år sedan. Men i och med årets framgångar kan en ljus framtid skönjas även där.
– Jag tycker att landslagsåret har varit lite si och så, faktiskt. På juniorsidan har vi tagit stora kliv framåt och på mästerskapen har det gått väldigt bra. Sedan tycker jag att våra juniorer behöver fler internationella tävlingar under ett år för att kunna vidareutvecklas. På seniorsidan har vi varit tävlingsflitiga och även om vi inte haft samma medaljframgångar som vi hade för ett par säsonger sedan, har vi ändå något stort på gång.

Säsongen 2010 har för Svenska Ju-jutsufederationen också inneburit en hel del förändringar och förbättringar, strukturellt sett.
– Jovisst. Vi tillsatte i år en sportchef med ansvar för samordning, Michael Kuntz. Det har verkligen blivit ordning och reda på den punkten, kan man säga. Michael har gjort ett strålande arbete. Nästa stora förbättring blir att få alla arrangörer att följa samma mall för hur en tävling bör arrangeras. Vi ska vara mer behjälpliga för arrangörerna och underlätta för dem.

 

Svenska Cupen läggs ner
Årets säsong avslutades med Nordfalken Fight Challenge i Ljungby. En tävling som arrangerades för första gången.
– Jag tycker de gjorde det jävligt bra, måste jag säga. Det var första gången som de arrangerade en så stor tävling och det känns som att klubben precis har börjat tävla, egentligen. Sedan tycker jag att det är synd att inte alla våra bästa ställde upp. Det är rent ut sagt dåligt. Det var framför allt på juniorsidan som vi saknade de bästa. Och det var ju faktiskt så att två av dem hade vunnit sina klasser i Svenska Ju-jutsuligan om de bara hade ställt upp, mer eller mindre. Det är en fråga om karaktär och det tycker jag är väldigt synd. Det är också tråkigt för arrangören som naturligtvis är beroende av att de bästa ställer upp.

Trots det ser Emil positivt på framtiden för svensk ju-jutsu. Till nästa säsong kommer en hel del förändringar att ske, för att utveckla idrotten och anpassa den efter idrottarna. Bland annat beslutades så sent som igår att Svenska cupen läggs ned.
– Det stämmer. Det beslutade vi på ett styrelsemöte igår kväll. Den blev inte riktigt vad vi hade tänkt oss. Vi ville ha att vinnaren i Svenska Ju-jutsuligan möter vinnaren i SM, det skulle bli en typ av ”superfight”, men det har inte blivit så tyvärr.
– Annars kan jag nämna att fyra deltävlingar till Svenska Ju-jutsuligan redan är klara för nästa säsong. Vi kommer att starta en barnliga för att ytterligare få barn och ungdomar att tävla i ju-jutsu. Dessutom har våra danska kollegor hotat med att komma tillbaka nästa år och tävla med oss, så det vill till att våra svenska stjärnor är på tårna även nästa säsong.

 

Artikel 2010-06-08 14:42

Jonathan Broberg (www.budo.se)

informatör

 

 

Snyggt avslut för Svenska Ju-jutsuligan

Nordfalken Fight Challenge var sista deltävlingen i Svenska ju-jutsuligan 2009/2010 och arrangerades på ett föredömligt sätt av Ljungby Jujutsuklubb. Tävlingen hade celebert besök av danska fighters som var taggade till tusen. Och visst var det danskarna som skulle sätta sin prägel på dagen i herrklasserna.
I sista deltävlingen av Svenska Ju-jutsuligan var det ingen viktklass som gick lottlös i att få besök av danska fighters. Denna gång var Danmark även representerade i samtliga damklasserna. Den lilla danskan i -55 kg dubblerade nämligen och eftersom det saknades motstånd i den lättaste klassen fick hon det desto tyngre i -62 kg. Trots stora förluster hade Laura Vejlgard nog det största fighterhjärtat på plats och kämpade stort. Största insatsen på damsidan gjorde Sara Svensson.
 
Mot danskan dundrade Sara in ippon efter ippon och vann med nästan den tredubbla poängen. Tuffare var det däremot mot landslagskompisen Annika Lindström där matchen var betydligt jämnare men där Sara även där gick segrande ur matchen. I sin sista och avgörande match mötte hon landslagskompisen Helena Hugosson. Med en vinst skulle Sara gå om i ligan och vinna totalsegern. Matchen var väldigt avvaktande till en början och när mer än halva matchen gått stod det 2-0 till Sara. Helena som började jaga kom aldrig ikapp utan istället kunde Sara dryga ut ledningen till 4-2 och vinna. De två möttes återigen i Svenska Cupen där Sara rodde hem segern ytterligare en gång under dagen.
Danskarna tog hem samtliga guld i herrklasserna. Ingen svensk rådde på dem denna dag, där den mest lysande givetvis var den nyligen korade junior europamästaren Mathias Willard. Han ställde upp i både -69 kg och -77 kg i svenska tävlingen och vann båda klasserna. Bästa prestationerna på herrsidan från Sverige stog landslagsmännan Markus Johansson i -77 kg och Joakim Wallberg i -85 kg för. De kom båda tvåa i sina respektiva viktklasser. Joakim Wallberg vann dessutom två finaler i Svenska Cupen.
 
 
Under söndagen pågick barn- och ungdomstävlingen. Ljungby Ju-jutsuklubb ställde upp med ett stort startfält och tog också hem både priset som bästa klubb och som mest aktiva klubb, tätt följt av Nacka Dojo som skickat 6 starka fighters som kammade hem många medaljer.

Nu tar Svenska Ju-jutsuligan paus och återkommer i höst med en ny liga.

 

NFC Fighter Award delades ut under lördag kväll och tilldelades Joakim Wallberg, Helena Hugosson och Annika Lindström. Alla tre ansågs ha särskilt god sportsanda, fightingspirit och respekt för sporten, och genom detta inspirera andra att tävla och träna.

 
Hela resultatlistan hittar du här!

 

Artikel 2010-06-08 11:14

Helena Hugosson

informatör

 

 

Storslam för Jutsu-Sara

Hon var en gång kallas för ”axel-Sara” på grund av sina axeloperationer. Men vägen tillbaka var spikrak efter comebacken under 2009. Idag slog hon spiken i kistan genom att både vinna sista deltävlingen i svenska ju-jutsuligan och därmed även ta hem totalsegern i ligan. Och som om inte det vore nog vann hon även finalen i Svenska Cupen.
 
Nordfalken Fight Challenge var sista deltävlingen i Svenska ju-jutsuligan 2009/2010 och arrangerades på ett föredömligt sätt av Ljungby Jujutsuklubb. Tävlingen hade celebert besök av danska fighters som var taggade till tusen. Och visst var det danskarna som skulle sätta sin prägel på dagen i herrklasserna.
 
Sara Svensson fick i sin viktklass -62 kg möta en danska som inte gav mycket motstånd. Sara dundrade inte ippon efter ippon och vann med nästan den tredubbla poängen. Tuffare var det däremot mot landslagskompisen Annika Lindström där matchen var betydligt jämnare men där Sara även där gick segrande ur matchen. I sin sista och avgörande match mötte hon landslagskompisen Helena Hugosson. Med en vinst skulle Sara gå om i ligan och vinna totalsegern. Matchen var väldigt avvaktande till en början och när mer än halva matchen gått stod det 2-0 till Sara. Helena som började jaga kom aldrig ikapp utan istället kunde Sara dryga ut ledningen till 4-2 och vinna. De två möttes återigen i Svenska Cupen där Sara rodde hem segern ytterligare en gång under dagen.
 
Danskarna tog hem samtliga guld i herrklasserna. Ingen svensk rådde på dem denna dag, där den mest lysande givetvis var den nyligen korade junior europamästaren Mathias Willard. Han ställde upp i både -69 kg och -77 kg i svenska tävlingen och vann båda klasserna. Bästa prestationerna på herrsidan från Sverige stog landslagsmännan Markus Johansson i -77 kg och Joakim Wallberg i -85 kg för. De kom båda tvåa i sina respektiva viktklasser. Joakim Wallberg vann dessutom två finaler i Svenska Cupen.
 
Nu tar Svenska Ju-jutsuligan paus och återkommer i höst med en ny liga.
För bilder eller övrig information ring Helena Hugosson, informatör vid Svenska Ju-jutsufederationen, 0707336466

 

Artikel 2010-06-06 22:00

Helena Hugosson

informatör

 

 

Dags att kora säsongens bästa ju-jutsufighters

Till helgen körs sista deltävlingen i svenska ju-jutsuligan, Nordfalken Fight Challenge. Säsongen som sträckt sig från Dalafighten i oktober till första helgen i juni. Än är det flera viktklasser som kommer att avgöras i sista tävlingen för att kora vem som tar hem titeln som ligavinnare.

 

Nordfalken Fight Challenge arrangeras av Ljungby Ju-jutsuklubb, som tillsammans med sponsorer och sveriges bästa domare anordnar en tävling av högsta kaliber i skogarna i Småland. Svenska ju-jutsuligan har inneburit sju deltävlingar, där en vinst i en viktklass gett fyra poäng, en andraplats tre poäng och en tredjeplats två poäng. Enbart ett deltagande har också gett en poäng.

 

Mellan de två bästa i damernas -62 kg skiljer det endast en poäng mellan Helena Hugosson och Sara Svensson, där bådas namn givetvis står på startlistan inför lördagen. Lika spännande är det i den tyngre viktklassen, -70 kg, där Annika Lindström leder med tre poäng över Veronica Lindström och Helena Hugosson. Även där går det alltså att avgöra under tävlingen.

 

I herrarnas mellanvikt, -77 kg, är det småländska hoppet Marcus Johansson från Växjö Jujutsuklubb som ligger i ledning med fyra poäng före Joakim Wallgren från stockholmsklubben Nacka Dojo. I den tyngre viktklassen -85 kg är det däremot Joakim Wallgren som leder med en poäng, där över linköpingsfightern Lars Karlsson.

 

Tävlingen gästas också av danska fighters, inte minst med medaljören från junior-EM Mattias Willard. Under kvällen kommer finaler gå mellan vinnarna av svenska ju-jutsuligan och föregående års svenska mästerskap i Svenska Cupen.

 

Artikel 2010-06-04 21:00

Helena Hugosson

informatör

 

EM Austria 2010

Resultat

 

Dagens Bild: (från vänster: Fredrik Widgren – silvermedalj, Sara Widgren – guldmedalj och Anton Villberg – bronsmedalj)

 

Silver till Sverige!

Finalmatchen för Fredrik Widgren gick mot dansken Jakob Hundeboll. Dansken hade ett rasande tempo från start och tog ledningen med 4-0 efter trettio sekunder. Fredrik fick bokstavligen talat springa ikapp dansken på mattan och försökte i golvdelen länge sätta ett armlås innan de blev uppdömda igen. Vid halvtid hade Fredrik fått en waza ari och dansken ytterligare poäng, ställningen 6-1 stod sig till en minut kvar av matchen.

 

Men dansken hade hela tiden ett övertag över Fredrik som inte riktigt fick in sina kast och som inte var först in i del ett. Med trettio sekunder kvar att kriga stod det 7-2 till dansken. Och med så lite tid kvar ville givetvis dansken få tiden att gå i golvdelen. Tre sekunder återstod när de återigen fick kliva upp med poängställningen 7-3, och den skillnaden kunde Fredrik inte göra något åt. Silver till Sverige!

 

Dagen bjöd alltså på tre medaljer, en i varje valör och en riktigt bra femteplats! Att ha fem fighters till ett mästerskap där alla går en match om en medalj är det bästa betyg juniorlandslaget kunde få. Nu väntar prisutdelning och gala middag för ungdomarna.

 

Artikel 2010-05-30 15:00

Helena Hugosson

informatör

 

Brons till Sverige!

I sin bronsmatch mötte Anton Villberg en spelare från Bosnien-Herzegovina. Anton fick snabbt in ett kast med en fasthållning och tog ledningen direkt med 3-1 efter 40 sekunder. Anton hade äntligen hittat sin stil, lugn, avslappnad och vältajmad. En välplacerad mawashi geri gav honom en ippon i del ett, följt av ytterligare av en. Bosniern kontrade han med ett slag och kom ikapp också tack vare en varning mot Anton. Med 1.18 kvar stod det 9-5 till Anton, som hade ippon i del ett och tre. Med knappa femtio sekunder kvar fick Anton in ett snyggt lyftkast bakåt men fick bara en waza ari för det trots att bosniern landade rakt på ryggen. Med tolv sekunder kvar fick Anton in sitt kast och vann på fullt hus! Brons till Sverige!

 

Artikel 2010-05-30 14:44

Helena Hugosson

informatör

 

Sveriges första medalj – GULD!

Joakim Wallberg i -77 kg mötte rysken Dmitry Grichenko. Ryssen var ohyggligt stark i kastdelen och slängde Joakim på ippon seionage gång på gång. Kasten följde han upp med armlås som satt hårt varje gång och gav Joakim ordentligt ont i samma arm. Men Joakim kämpade ändå i stående delen och försökte hålla honom stången. Joakim höll honom på avstånd lång tid men till slut gav domarna ryssen ippon i del ett och matchen var tyvärr över för Joakim som får nöja sig med en riktigt bra turnering och en femteplats.

 

Sara Widgren i -62 kg mötte norskan Anna Knutsen som kommit tillbaka med besked efter ett års uppehåll. Men den som står emot Saras haitos har ännu inte infunnit sig på en jujutsumatta. Även Anna fick känna på hårda slag mot huvudet och drygt halvtid ledde Sara med 4-1 efter två ippon i del ett. Anna reducerade ledningen med en poäng efter en bra gyaku. Med trettio sekunder kvar hade Anna fått en ippon i del ett och Sara en waza ari ochställningen 5-4 med 8 sekunder kvar. Anna jagade riktigt tufft men Sara kunde istället mota henne med sparkar och vinna med 9-6! Guld till Sverige!

 

Artikel 2010-05-30 14:23

Helena Hugosson

informatör

 

 

Fyra finaler för Sverige

Anton Villberg kom ut på mattan starkt mot sin första motståndare från Grekland, Nikolaos Mponoris. Det var Anton som utan tvekan var den starkare, även om han under dagens matcher genomgående inte riktigt verkade ha sitt avslappnade och trygga game. Trots det vann Anton sin första match på fullt hus.

 

I match nummer två mötte han Thomas Schell från Tyskland. Anton var stensäker i del ett men hamnade tidigt i backen och fick ge tysken ett avklapp på armlås. Efter trettio sekunder ledde tysken med en poäng. Halvvägs in i matchen hade tysken fått till sin del ett och plockade både waza ari och ippon på haito och gyaku och utökade ledningen till 8-3. Efter en del kast och mer poäng i del ett utökade tysken successivt sitt försprång och en något stukad Anton tappade gnistan och förlorade med 16-6. Därmed väntade återkval mot Ukrainas spelare Maskim Skrypnuik.

 

I mötet med ukrainaren hade Anton hittat sitt eget spel igen och visade vem som bestämde. Efter en minut och tio sekunder ledde han med 5-0 efter ippon i del ett och tre waza ari även det från del ett. Fina yoko geri och haito var poänggivande för Anton. Med en fasthållning ledde han med 9-1 med 38 sekunder kvar. Även om ukrainaren hämtade lite på slutet vann Anton övertygande med 9-4.

 

På andra mattan gick samtidigt Fredrik sin semifinal mot Patryk Karkosz från Polen. Fredrik satte nästan omedelbart en gyaku som gav ippon men lika snabbt svarade polacken med en ippongivande seinoagekast. Därefter tog de poäng i varsin del, Fredrik i del ett och polacken i del två. Vid 1.15 kvar var ställningen 5-4 till polacken. Fredrik fick coachorder om att hitta avstånd och tajming och lyckades också med bravaden. Han hämtade in underläget, gick om och blev nästan i kappsprungen igen. När klockan klämtade hade Fredrik en poängs försprång, och därmed är Sveriges andra guldfinal säkrad.

 

I match om att gå match om brons mötte Anton Villberg polacken Mateusz Duran. Polacken var riktigt stark i alla delar och fick efter trettio sekunder redan ippon i del ett och två samt en waza ari. 5-0 var ledningen. Men Anton vaknade verkligen till liv och ruskade fram alla de haitos, gyaku och yoko geri som han behärskar. Med 2 minuter kvar hade han reducerat till 6-5 och plöjde vidare med många bra kastförsök. Polacken hade dock inte gett upp på något vis och tjugo sekunder senare var ställningen 8-8. Men mot Antons fina slag och sparkar fanns det inte mycket att sätta emot och vinstsiffrorna blev till slut fullt hus med en sekund kvar efter att Anton såväl satt ett kast som en fasthållning med avklapp.

 

Nu väntar finalpass där Sara och Fredrik Widgren är i guldfinaler och Joakim och Anton är i bronsfinaler. Finalpasset beräknas starta kl 14.00

 

Artikel 2010-05-30 13:46

Helena Hugosson

informatör

 

 

Med och motgång för Sverige

Fredrik Widgrens nästa motståndare, Mykola Krat från Ukraina, fick ingen lätt match. Fredrik dundrade in en gyaku, fick en relativt snäll ippon på ett lyftkastförsök och fick sedan jobba i över en minut på backen för att få en fasthållning. Ukrainaren försökte med alla medel komma upp och fick nästan in en fasthållning på Fredrik, men till slut var det svensken som var starkast och lyckades hålla fast ukrainaren i femton sekunder. Fullt hus för Fredrik med knappa minuten kvar av matchen. Med vinsten är Fredrik klar för semifinal.

 

På -77 kg-mattan var det dags för Joakim att köra sin semifinal mot Frankrike. Benoit Bardies hade en typisk fransk stil med stark judodel och lite lurig del ett. Joakim körde sitt game med långa sparktekniker och bra avstånd med ett bra tryck hela tiden. Och matchen var ruggigt jämn. Tyvärr fick Joakim ippon emot sig i del ett och del två genom en seionage och med ynkliga 18 sekunder kvar fick Joakim se sig besegrad genom att klappa av för ett armlås. Fransmannen fick därmed fullt hus. Förlusten innebär att Joakim får kämpa om bronsmedaljen i sin sista match. I nuläget är motståndaren inte klar från återkvalet.

 

Artikel 2010-05-30 12:19

Helena Hugosson

informatör

 

 

Första finalen säkrad

I semifinalen mot tyska Nicolina Wenzler utkämpade Sara ytterligare en jämn rysare. Tyskan var något starkare i kastdelen med flera seionageförsök. Sara var som vanligt stark i del ett men hade också domarna med sig när det var jämna fighter. Poängutdelningen var nästan varannan gång men med en och annan ippon drygade Sara ut ledningen till totala 13-8 när slutsignalen gick. Det innebär en final mot antingen en nederländska eller norskan Anna Knutsen. Sveriges första medalj säkrad – och bästa valör är nog inte att tro för mycket!

 

Artikel 2010-05-30 11:59

Helena Hugosson

informatör

 

Vidare framgångar för svenskarna

Efter Saras andra match var det dags för Joakims tredje och denna gång mot Grekland, Antonios Kalipetis. Precis som Saras tidigare match var också denna avvaktande och passivitetsvarningar i del ett. Greken hade ett något försprång i 3-1 mot Joakim vid två minuter kvar av matchen. Joakim svarade bra och har ett bra fotarbete och aggressivt game idag. Halvminuten senare hade han kommit ikapp och gått om med siffrorna 5-4 med ippon i del ett. Och med en stark fasthållning drygade han ut poängen med ytterligare två. Joakim visade prov på riktigt bra gyaku i matchen och hade totalt sen ippon i del ett när matchen slutade till hans fördel 13-4. Joakim är nu även han i semifinal.

 

Samtidigt på mattan bredvid gick Fredrik Widgren in i mästerskapet i U18 -73 kg. Med en viktklass med 17 deltagare blev han utan match i första omgången och mötte Belgien i sin första. Yaron Guns hette motståndaren och var en riktig rysare att köra emot. Han bjöd Fredrik tuffaste möjliga motstånd, inte minst då han, ur svensk synvinkel, åmade sig en aning över hårda slag. Fredrik blev också varnad med chuey och poängen var lika hela matchen igenom. Men när Fredrik tajmade sina fina gyaku rätt i sista minuten trillade poängen in och med en ynka, men underbar, poäng tog han hem det hela med siffrorna 14-13.

 

Snart är det dags för Saras semifinal samt Anton Villberg att börja i U21 -85 kg.

 

Artikel 2010-05-30 11:59

Helena Hugosson

informatör

 

Semifinal för Sara Widgren

Andra matchen för Sara var också för henne från Polen. Polskan Patrycja Schmidt såg riktigt vass ut och båda var väldigt avvaktande i början och drog på sig varsin varning i del ett för passivitet. Efter en waza-ari för Saras haito och en något givmild passivitetsvarning för polskan i del tre ledde Sara med 3-1 vid en minut kvar av matchen. Då fick även Schmidt in en poäng i del ett och hade bara en poäng upp till Sara med fyra sekunder återstående. Men Sara var med på noterna och placerade en perfekt stoppspark. Slutsiffrorna 5-3 gav Sara segern och en biljett till semifinalen.

 

Artikel 2010-05-30 10:19

Helena Hugosson

informatör

 

Omgång två för Joakim

I match nummer två mot Polen var det Joakim som direkt tog kommandot i del ett med ett attackerande och aggressivt game. Polacken var dock mycket stark i kastdelen och svepte Jocke två gånger som gav ippon. Väl nere i golvdelen ryckte och slet polacken i Joakim som inte hade mycket att göra och även blev varnad för passivitet. Ett dödläge eftersom polacken ville att Joakim skulle resa på sig för att svepa honom igen. Tillbaka på golvet igen efter ett svep fick Joakim polacken i sin guard och försökte sätta en triangel, men med de få sekunder han fick på sig var det inte mycket att hinna med. I försöket skadade polacken nyckelbenet på något vis och utgick ur turneringen.

 

Eftersom Joakim inte hade gjort något felaktigt vann han matchen på walk over. I skrivande stund är det snart dags för Sara att möta sin nästa motståndarinna.

 

Artikel 2010-05-30 10:05

Helena Hugosson

informatör

 

 

Strålande start för svenskarna

Efter e n heldag i hallen igår med en hedervärd femteplats var det dags för Fredrik och Sara Widgren, Joakim Wallberg och Anton Villberg att göra entré. Denna dag var temperaturen inne i hallen något lägre och först ut på olika mattor var Sara Widgren i U21 -62 kg och Joakim Wallberg i U21 -77 kg.

 

Saras match såg att få ett snabbt slut då hon blev kastad av fransyskan Alexia Massengo i ett högt uchi matakast. Fasthållning på det ledde till att fransyskan bara saknade ippon i del ett, men det var i just den delen som Sara är som starkast. Och istället för att matchen blev snabb så gick den tiden ut till Saras fördel som vann med övertygande 18-6.

 

På matta tre var det Joakim Wallberg som fightades mot Milan Tubic från Bosnien-Herzegovina. Joakim övertygade fullständigt genom vältajmade gyaku och kastförsök. Bosniern hade inget att sätta emot och med minuten kvar ledde Joakim med 6-0 där poängen enbart kom från ippontekniker i del ett. Efter en fasthållning utökade han ledningen till 8-1 och avslutade sedan matchen med ytterligare en fasthållning till 12-2. I nästa match möter Joakim polacken Damian Karkosz.

 

Artikel 2010-05-30 10:05

Helena Hugosson

informatör

 

Femteplats för Ferm

I sin match om bronset mötte Alex ryssen Artem Okhotnikov. Ryssen tog under första trettio sekunderna två poängs ledning genom två waza ari i del ett, där ryssen var stark. Och genom ett lyftkast utökade Okhotnikov ledningen till 4-0 med en ippon i kastdelen. Ledningen för ryssen var så stort som 7-1 vid 1.48 kvar av matchen. Men Alex reste sig och kom tillbaka och fick ippon i del ett och poäng för uchi mataförsök. Med minuten kvar stod et 8-4 till ryssen.

 

I golvdelen som följde efter kastförsöket fick Alex in en ushiro tate shiho gatame och satte den i femton sekunder. Ledningen till ryssen var blott 8-6 med 23 sekunder kvar. Och med perfekt tajming lyckas Alex sätta en gyaku på ryssen och kvitterar med 8-8. Men med två sekunder kvar tar ryssen tag om båda benen på Alex och lyfter honom och får ytterligare en ippon. Vinst till ryssen med 10-8, efter en strålande insats i J-EM av Alex. Vann viktklassen gjorde Mathias Willard från Danmark.

 

Artikel 2010-05-29 20:50

Helena Hugosson

informatör

 

Vinst över Italien

I nästa match mötte Alex italienaren Luca Semeria, en spelare som under turneringen visade sig stark i slag och spark. Och mycket riktigt blev Alex den som tog poäng i kastdelen och golvdelen, medan italienaren plockade poäng i del ett. Italienaren föll relativt enkelt för Alex uchi mata och var inte så stark i golvdelen. Alex fick in flera fasthållningar och även avklapp på ett fotlås.

 

Del ett var dock inte Alex starka sida i denna match förrän arton sekunder återstod. Då klappade han äntligen in en gyaku och fick fullt hus. Nu väntar alltså bronsmatch för en hittills lysande Alexander Ferm.

 

Artikel 2010-05-29 16:44

Helena Hugosson

informatör

 

Stark fortsättning av Alex

Återkvalet blev alltså mot belgaren Backer. Alex hade mer spänst i kroppen än i första delen av mästerskapet och visade direkt bra klipp i slag- och sparkteknikerna. Belgaren var också stark i kastdelen och fick in en tvivelaktig fasthållning i femton sekunder. Med tiden 1.15 kvar fick Alex in ippon av en mawashi geri och utökade ledningen till 5-2 och efter ett snyggt bensvepförsök hamnar Alex i en fasthållning som han sätter. Ledningen 7-3 med 18 sekunder kvar. Taktiskt höll sig Alex i kastdelen för att få tiden att gå och får en varning emot sig, men vinner med 8-4 till slut.

 

Nu återstår förhoppningsvis två matcher för Alex som i så fall får med sig ett brons hem till Sverige.

 

Artikel 2010-05-29 16:30

Helena Hugosson

informatör

 

Stopp för Alex

I matchen innan semifinalen så mötte Alexander hårt motstånd i ryssen Mger Manukyan. Det var en mycket jämn match där Alex oftare tyvärr drog det kortare strået genom att kontra istället för att vara först in i attackerna. Manukyan hade ippon i del ett och tre och när Alex försöker få in ett kast kontringskastar ryssen Alex och får ippon och vinner därmed på fullt hus. Nu väntar återkval för Alex för att kriga till sig ett brons istället. Han kommer att möta vinnaren av belgaren Bram de Backer och bosniern Danijel Blazic.

 

Artikel 2010-05-29 13:50

Helena Hugosson

informatör

 

… följt av en andra vinst

I matchen innan Alex visade Mathijs Scholtes upp sig mot dansken Jonas Mejborn. Holländaren fullkomligt körde över dansken och det skulle inte vara förvånande att se honom i en final senare under dagen.

 

Därefter var det Alexanders tur att tävla. Båda var väldigt avvaktande i del ett och fick tidigt varning för passivitet. Utan att få poäng i serie ett fick Alex in en te guruma som fick belgaren att flyga och tog ledningen med två poäng. Återigen var båda avvaktande i serie ett och retade gallfeber på regelsuktande domare.

 

Varken Alex eller belgaren påverkade sitt game särskilt mycket, men belgaren fick in några slag som gav poäng och tog tillfälligt ledningen. Men Alex svarade med ytterligare ett ipponkast och fasthållning på det. Med knappa trettio sekunder kvar saknade Alex bara ippon i del ett och jobbade lugnt och metodiskt och satte också en snygg mawashi geri som gav honom fullt hus.

 

Artikel 2010-05-29 11:57

Helena Hugosson

informatör

Vinst i första matchen

I premiärmatchen för Alexander Ferm mötte han svårt motstånd i tysken Andreas Knebl. Båda hade bra slag- och sparktekniker, där tysken hade ett något övertag i början med flera ippongivande tekniker. Första minuten var mycket jämn i poängen där Alex och Knebl fick varannan poäng. Men efter en stark insats i kastdelen där Alex först fick en waza-ari för ett bra kastförsök följt av en ippon av en mycket snygg uchi mata.

 

Med de poängen i ryggen fick Alex lite mer självfötroende i slag- och sparkdelen och satte en klockren gyaku i bröstkorgen på tysken som fick honom att tappa luften. Med femton sekunder kvar jagade tysken och satte två ippongivande yoko geri, men Alex höll ändå undan och vann med 14-11. I nästa match möter Alex belgaren Maxime Jonck.

 

Artikel 2010-05-29 11:10

Helena Hugosson

informatör

 

Svensk revisor i JJEU

Under kongressen i Wien i samband med junior-EM blev Gunnar Hoffsten vald till revisor i europeiska ju-jutsufederationen. Gunnar Hoffsten är vice ordförande i svenska styrelsen i ju-jutsufederationen och ansvarar bland annat för internationella frågor.Uppdraget innebär ett sedvanligt revisorsuppdrag gällande ekonomin i europeiska federationen men även en viktig fot in i de viktiga rummen i internationell ju-jutsu.
  

Artikel 2010-05-29 11:10

Helena Hugosson

informatör

 

Junior-EM igång

Prick nio noll noll satte mästerskapen igång med sin första mästerskapsdag. Under lördagen tävlar Alexander Ferm i U21 -69 kg. Tävlingen har över fyra hundra deltagare från de flesta europeiska länderna. Tävlingen är uppdelad på sex mattor i den sporthall där flera judomästerskap tidigare gått av stapeln. Schemat rullar på bra och enligt detta ska Alexander tävla vid elvatiden.
Alexander Ferm tävlar i Sverige för Sollentunaklubben SKIFT och har många nationella medaljer. Idag hoppas hela svenska publiken på att utöka medaljskörden med en internationell medalj.På mattan är även Michael Kuntz och Emil Gustafsson som domare.

 

Artikel 2010-05-29 11:10

Helena Hugosson

informatör

 

Guldchanser för Sverige i EM

Till helgen går junior-EM av stapeln i Wien i ju-jutsu. Fem starka fighters som alla har möjlighet att nå guld åker från Sverige. Alla fem kommer från Stockholmsklubbar. Fyra killar och en tjej gör upp om medaljerna på lördag och söndag.

 

Först ut är Sollentunabon Alexander Ferm som tävlar i U21 – 69 kg. Han vann SM på hemmaplan tidigare i år och har haft en stark utveckling under våren. Alexander tävlar för Sollentunaklubben SKIFT.

 

Under söndagen tävlar övriga fighters, som alla är från Nacka Dojo. Sara Widgren, junior-världsmästarinna från 2009 i viktklassen -55kg, tävlar denna gång i -62 kg. I november tog hon guld i U21-klassen och vill nu följa upp det med ett guld i en tyngre viktklass. Hon har inte tidigare tävlat internationellt i klassen, men gjort mycket bra ifrån sig på hemmaplan där även hon vann SM.

 

Sin lillebror kommer hon så svårt å följa eftersom Fredrik Widgren även han tävlar under söndagen. Fredrik tävlar i U18 -73kg och gjorde en mycket stark insats på J-VM i höstas där han dock slutade precis utanför pallen. Övriga två från Nacka Dojo är Anton Villberg och Joakim Wallberg som båda tävlar i U21 -77kg. Anton vann brons på junior-VM och har utvecklats mycket i sin slag- och sparkdel. Joakim Wallberg deltog på förra årets mästerskap men då i uppvisningsformen duo. I år blir första mästerskapet i fighting.

 

Mästerskapet kommer att kunna följas med liverapportering på Svenska Ju-jutsufederationens hemsida med bilder och matchreferat.

 

För mer information kontakta informatör Helena Hugosson 070-7336466.

 

Artikel 2010-05-25 21:04

Helena Hugosson

informatör

 

 

Svenska Jujutsu Fighting League & Svenska Cup Finalen

Ljungby jujutsu & Budoklubb står värd för årets finalomgång av:

Svenska Jujutsu Fighting League & Svenska Cup Finalen.
Finalen om Svenska Cupen kommer att gå mellan SM-vinnaren och den som har vunnit Svenska Jujutsu Fighting League.

 

Artikel 2010-05-10 21:57

Storslam för Danmark

Calmar Cup gick av stapeln en regnig och kylslagen majdag. Vädret till trots hade danskarna slutit upp som utlovat och det skulle bli de som tog sig ton på tävlingen. Efter en lysande insats från kidsen som tävlade under förmiddagen kunde seniorernas nybörjarklasser och elitklasser ta vid.

 

Danmark kom med fem tävlingssugna fighters, och alla kom de från Sverige med medalj runt halsen. Finbesöket i form av Mattias Willard, VM-tvåa och WG-tvåa, levererade som utlovat men fick se sig slagen av sin landsman i herrar -77 kg. Där var det dansken Danny Mathiasen som vann. Nacka Dojo som vanligtvis ställer upp med ett starkt gäng på seniorsidan hade bleka insatser på grund av sjukdom. Sara Widgren insjuknade tidigt under dagen och ställde aldrig upp, och en efter en drabbades det fem man starka laget av åkommor. Damklasserna dominerades istället av Sara Svensson och Annika Lindström som vann varsin klass, -62 kg och -70 kg. I övrigt visade Växjö JJK prov på nya förmågor genom tre guld på nybörjarsidan.

 

Tävlingen flöt på enligt tidsschema med pigga och glada funktionärer. Det var den nästsista tävlingen i Svenska Jujutsu Fighting League, där nu endast finaltävlingen återstår i Ljungby den 5 juni. Med så många danskar på pallen under Calmar Cup är fortfarande många viktklasser riktiga rysare för vem som ska ta hem totalvinsten. Innan dess går dock junior-EM av stapeln sista helgen i maj.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Prispengar dröjer än

Tyvärr har det inte skett någon förändring än med de problem med ekonomisystemet som Svenska Ju-jutsufederationen har. Riksidrottsförbundet har motsagt sig för federationen en egen ekonomi skild från Budo&Kampsportsförbundet. I dagsläget sker förhandlingar och diskussioner, som förhoppningsvis löser sig så snart som möjligt.

 

Helena Hugosson

informatör

 

 

Rekordmånga anmälda till Calmar Cup

Calmar Cup är redan över 70 anmälda och med celebert besök från Danmark. Danmark skickar många av sina bästa fighters, inte minst Mathias Willard som har såväl VM- som WG-silver i bagaget från 2008 och 2009. Tyvärr är det inga danskor för svenskorna att möta.
 
Tävlingen blir även en juniortävling med U18-klasser och barnklasser. Tävlingen går av stapeln på lördag i arena Spelefanten i Kalmar. På söndagen är det landslagsläger i Nybro med särskilt fokus på de juniorfighters som ska åka till JEM i Österrike. Samtidigt utbildas domare under söndagen som passar på att öva på landslagets sparringpass. Under nästa vecka presenteras de fighters som ska till JEM.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Ny arrangör till SM sökes!

Sugen på att arrangera Sveriges häftigaste tävling? Nu söker Svenska Ju-jutsufederationen arrangör för Svenska Mästerskapen 2011. Som till årets mästerskap ska även nästa års deltagare att behöva kvala in via poängsystemet, så att spänningen och kvaliteten på matcherna kommer att bibehållas även nästa år.Hör av dig till sportchef Michael Kuntz om din klubb är intresserade!

 

Helena Hugosson

informatör

 

Prispengar påväg!

På grund av nytt ekonomisystem för Svenska Ju-jutsu federationen efter Budo&Kampsportsförbundets årsmöte har utbetalningen av prispengarna från Nordic Cup dröjt. Nu är de dock påväg och beräknas anlända till tävlingens medaljörer under nästa vecka! Den som väntar på något gott behöver inte vänta så länge, med andra ord.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Poäng hit eller dit – Hänger du med?

Med SM avklarat och lagt till handlingarna börjar kvalificeringen för nästa SM 2011 om. Från och med nu samlar alla fighters och duopar nya poäng för nästa års mästerskap. Såväl nationella som internationella tävlingar ger poäng, men där nationella tävlingar även ger deltagarpoäng. Det betyder att en internationell vinst ger tre poäng, medan en nationell vinst ger fyra poäng till nästa års SM.
Samtidigt pågår fortfarande slutstriden om vinsten i Svenska ju-jutsuligan. Calmar Cup och avslutningen i Ljungby är de två tävlingar som ger de sista poängen i ligan för att kora en vinnare i varje viktklass. Dessa tävlingar ger alltså poäng både till nästa års SM och till årets ju-jutsuliga.
I Ljungby sker den sista tävlingen i årets ju-jutsuliga och Svenska Cupen, där vinnaren från årets ju-jutsuliga kommer att möta fjolårets SM-mästare. Efter avslutningen i Ljungby första helgen i juni är årets ju-jutsuliga avslutad och börjar om igen i höst. Med andra ord, det lönar sig alltid att tävla!

 

 

Helena Hugosson

informatör

 

Lilla sportspegeln handlade om kampsport

Imåndags hade Lilla sportspegeln i SVT ett kampsportstema. Programmet besökte Nordic Junior Cup i Nacka.

Klicka här för att se hela programmet på SVTplay.

 

Tidernas Svenska Mästerskap

Ett otroligt välarrangerat SM av SKIFT förflöt i Arena Satelliten i Sollentuna under lördagen. Efter ett välkomsttal satte året SM igång med det nya kvalsystemet som direkt bjöd publikerna på semifinaler av toppklass.

 

Med de fyra bästa i varje viktklass var varje semifinal avgörande för de tävlande för att ta sig till final i sin viktklass. Tävlingen kördes på en matta som var snyggt inramad med publikläktare och strålkastare. Med inbjudet kommunalråd och bra speaker kändes arrangemanget väl genomtänkt och genomfört. Tävlingen sändes av live över Internet i samarbete med Rudbeck Gymnasium.

 

SM i sig bjöd inte på så många överraskningar, utan snarare levererade de förhandstippade vinnarna som sig bör. Men Annika Lindström från Kraftverket Jujutsu Akademi som haft en tung säsong bakom sig visade sig vara bäst när det gäller. Efter en tajt semifinal mot Helena Hugosson i -70kg där Annika vann med en poäng var Annika i final mot Veronica Kumlin. Veronica har i något år dominerat -70kg men fick se sig slagen i finalen av en övertygande Annika.

 

Största bedriften stod Sara Widgren för som tog hem SM-guldet i såväl -55kg och -62 kg. I den lättare klassen har hon varit ohotad under lång tid, och har på sistone dubblerat och även kört den tyngre viktklassen. I sin första semifinal mötte hon Sara Svensson och vann med en poäng och därmed var hon i final. I finalen mötte hon Helena Hugosson och vann med minsta möjliga marginal. Vid sluttiden var poängen lika men Sara hade en ippon mer än sin motståndare. Sara Widgren valdes också till bästa kvinnliga fighter.

 

Gävle Jujutsuklubb stod också för fina prestationer genom Helena Edfeldt, Peter Wallin, och Alexander Jansson. Helena och Peter tog varsitt brons medan Alexander Jansson vann -85kg. Annars tog Nacka Dojo flest medaljer genom två guld, två silver och två brons.

 

Nu blickar landslagsgruppen vidare mot Paris Open som går av stapeln i helgen. En av de viktigaste tävlingarna under tävlingssäsongen och en avgörande tävling för vilka fighters som kommer att representera Sverige vid VM i höst.

 

Därefter går Calmar Cup den 8 maj samt avslutningen av Svenska jujutsuligan och cupen i Ljungby den 5-6 juni.

 

Läs resultat här!

 

Helena Hugosson

informatör

 

 

Glöm inte SM Live på www.rudbeck.se

 

 

Fyra dagar kvar till SM

Efter succén på Nordic Cup med över hundrafemtio deltagare står Svenska Mästerskapen inför dörren. Nordic Cup var den sista poänggivande tävlingen inför SM och i några viktklasser blev det också tävlingen som var avgörande för en plats till mästerskapet. Bland annat tog Sara Widgren en av de sista platserna till damernas -62 kg.

SM går av stapeln på lördag den 10 april i Arena Satelliten i Sollentuna, strax norr om Stockholm. Varje viktklass kommer att ha fyra deltagare, där somliga fighters har kvalificerat sig i fler viktklasser. De fyra kvalificerade deltagarna har samlat poäng från internationella och nationella tävlingar sedan SM 2009. De fyra med flest poäng har alltså kvalat in.

På SM kommer varje viktklass ha två semifinaler samt en bronsfinal och en final. I ena semifinalen kommer den med mest poäng i varje viktklass att möta den med minst poäng. I den andra semifinalen möts tvåan och trean i viktklassen.

SM för seniorer startar 16.00. Biljetter kostar 50 kronor. SM kommer även att sändas över Internet. Se till att dra mycket publik till hallen och heja på våra duktiga fighters!

Se uppdatering under veckan över vilka semifinaler som kommer att gå på SM på lördag!

 

Helena Hugosson

informatör

 

 

Högsta förtjänstecknet under Påsklägret

Bild: Irene Brändström

 

Gunnar Hoffsten, vice ordförande i Svenska Jujutsufederationen, delade i
helgen ut Svenska Budo & Kampsportsförbundets högsta förtjänstecken till Bertil Bergdahl, Högdalens Budoklubb, för hans insatser för sin förening, för svensk och internationell jujutsu. Detta skedde på Påsklägret i Linköping.
Bertil är kassör och Förbundsinstruktör i Svenska Ju-jutsuförbundet samt
sekreterare i den internationella domarkommittén.

 

Gunnar Hoffsten

vice ordförande

 

Nya domarlicenser utdelade

från vänster: Jonas Elving, Kristoffer Sundström, Daniel Lind, Dario Lopez Käster

Vid Nordic Cup blev Jonas Elving, Kristoffer Sundström, Daniel Lind tilldelade högre domarlicenser. Alla tre fick svensk A-licens vilket är den högsta licens en domare kan ha på nationell nivå. Även Dario Lopez Käster fick C-licens. Licenserna delades ut av federationens sportchef Michael Kuntz.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Resultat Nordic Cup och Nordic Junior Cup

Resultat Nordic Cup

Resultat Nordic Junior Cup

Uppdaterad Jujutsu Fighting Leagues poängtabell

Uppdaterad poängställning till SM

 

 

Nordic Cup LIVE!

Nordic Cup Ju-Jutsu LIVE på Spotifight.se.

 

Årsmöte avklarat för federationen

Under lördagen avhandlades årsmötet för Svenska Ju-jutsufederationen. Nästan ett tjugotal klubbar var representerade när den nya styrelsen skulle utses, verksamhetsplanen gicks igenom och budgeten klubbades för 2010.

 

Fokus för verksamhetsplanen låg på startandet av en elitgymnasium med ju-jutsu som inriktning, samt utökad tävlingsverksamhet och mediebevakning.

 

Gällande budgeten för federationen är intäkterna för Svenska Ju-jutsufederationen för 2010 mindre än tidigare. Det beror på att många klubbar som tidigare tillhört federationen i dagsläget tillhör underförbundet för brasiliansk ju-jitsu. De stora utgifterna under 2010 kommer att ligga på satsningen på junior- och seniorlandslaget, bättre marknadsföring för Svenska Ju-jutsuligan och internationell verksamhet.

 

Under årsmötet klubbades det även igenom att styrelsen skulle utökas med en ledamot och två suppleanter. Petra Fluor avgick som kassör och ersattes av Emil Halvarsson från Nybro Kampsport Center. Övriga i styrelsen blev följande:
ordförande Emil Gustavsson,
vice ordförande Gunnar Hoffsten
sekreterare Cissi Nyström
sportchef/ledamot Michael Kuntz
informationsansvarig/ledamot Helena Hugosson
ledamot Mattias Forsberg

 

Suppleanter blev Isabelle Sarfati och Jonas Roos.

 

Fullständigt protokoll från årsmötet kommer senare.

 

Helena Hugosson

informatör

 

 

Taikai i Hontai Yoshin Ryu Jujutsu för 19:e Soke, Inoue Kyoichi Munenori

1 Gruppfoto Hontai Yoshin Ryu Jujutsu Taikai hos Akademiska Jujutsu-föreningen den  23 febr. 2010 –f.r. Isabelle Sarfati, Janne Kurhonen, Olle Borg, 19:e Soke, Inoue Kyoichi Munenori, Christer Ekman, Torbjörn Johansson, Jan Malmstedt, Anders Dovervik och bakom dem  Svinto Sjösten och Robert Johansson m.fl.

Akademiska Jujutsuföreningen (AJF) som utövar Hontai Yoshin Ryu Jujutsu (HYR) gästades den 23 februari av sin japanske stormästare (soke) Kyoichi Inoue. Han är HYRs nittonde stormästare i rakt nedstigande led till mitten av 16-hundratalet. Soke hade före besöket i Stockholm genomfört ett läger i Helsingfors och hade sällskap på båten till Stockholm av Olle Borg och Christer Ekman från AJF och Robert Johansson och Svinto Sjösten från Barkarby Jujutsuklubb. Med på resan som Sokes assistent var en av de finska klubbledarna, Janne Kurhonen.
Vi som redan är hängivna utövare av Hontai Yoshin Ryu var väldigt förväntansfyllda inför lägret och greps av viss oro då hela Stockholm stod stilla pga storm och kyla. Ett halvdussin personer lyckades inte ta sig fram till dojon i Brännkyrkahallen och några tappra gick ett antal kilometer i snön för att kunna delta. Antalet deltagare blev till sist 27 personer och de flesta fick ett minne för livet. Många deltagare kom från AJF, andra från Barkarby, förutom tidigare nämnda också en av Jujutsufederationens mest meriterade budoka, Isabelle Sarfati som tränat HYR en tid och numera också tagit det viktigaste bältet (gult) i Hontai. Det kom många positiva kommentarer efteråt. Janne Malmstedt (svensk budos store historiker) ansåg att taikaiet tydligt bidragit till en ökad förståelse av skillnaden (och gemenskapen) mellan modern sk. gendai jujutsu och traditionell, koryu jujutsu. Han noterade att Soke var den strikte samurajen på mattan och som den ödmjuke vänligheten själv efteråt.

 

 

Första årsmötet med Ju-jutsufederationen

Lördagen den 20 mars kl. 10.00 på hotel Sheraton i Stockholm börjar Svenska Ju-jutsufederationens första årsmöte. Du kommer väl?
Kallelse, fullmakter mm hittar du här:

http://www.budokampsport.se/%C3%A5rsm%C3%B6teshandlingar
Välkommen!
Styrelsen

 

Brons och silver till Sverige i Italy Open

 

Stolpe ut var det mesta resultatet för de nio svenskar som åkte ner till Bologna för att försvara Sveriges färger i vårens första stora internationella ju-jutsutävling. Men två stycken fick med sig medaljer hem, Veronica Kumlin och Helena Hugosson.

 

Italy Open är en av ju-jutsuns stora tävlingar då den ingår i European Challenge Cup, och därmed hade hela eliten samlats denna helg. Under lördagen tävlade juniorer och aspiranter och söndagen beredde plats åt seniorer. Sverige representerades utav sju fighters och ett duo par.

 

Först ut under söndagen var herrar -62 kg, där Christian Karlsson från Nybro Kampsportscenter deltog. Han fick möta motstånd från Frankrike, och ett hårt sådant. En förlust innebar återkval för att försöka kriga till sig ett brons men redan i sin andra match mötte han åter igen på patrull. Denna gång var det Belgien som bjöd på motståndet.

 

– Jag kände mig väldigt sliten i kroppen och fick mjölksyra nästan direkt, säger Christian efter sin turnering som han inte alls var nöjd med. Han hade en tuff träningsperiod bakom sig och hade inte riktigt den kropp han hade önskat.

 

– Det är svårt eftersom jag tränar mest med större killar på hemmaplan, och internationellt är det en helt annan nivå än i Sverige, säger han.

 

Från NKC tävlade också Jonas Lund, men i den övre viktklassen -69 kg. Han gjorde en stark insats i sin första match mot en fransman. Men i sin andra match skadade han dessvärre sin axel efter ett olyckligt fall, en skada han ådrog sig redan tidigare i vintras. Där slutade turneringen för Jonas.

 

Samtidigt ut som killarna från NKC gick Helena Hugosson i -62 kg. Hon fick möta hemnationen Italien i sin första match, en match som fick ett snöpligt slut. I ett kast fastnade italienskan med foten och vred sitt knä så olyckligt att hon fick avbryta matchen. Vinsten tilldelades därmed Helena som därmed var i semifinal.

 

I sin semifinal mötte hon en tyska som hon tidigare förlorat mot. Även denna gång avslutade tyskan matchen genom teknisk knockout efter att ha kastat Helena och även plockat hem en fasthållning.

 

– Där kan man ha diskuterat domslutet, men så är det ibland, säger assisterande landslagscoachen Linda Lindström som ansåg att domarna borde ha brutit fasthållningen.

 

I sitt återkval blev det direkt en match om brons där Helena återigen mötte motstånd från hemnationen. Denna italienska åkte på flera fina kast och även fasthållningar. Vinsten var säkrad och även Sveriges första medalj under dagen.

 

Samtidigt på mattan bredvid krigade duoherrarna i sin turnering. Sin första match gick de mot ett mycket meriterat och erfaret franskt par. Det svenska paret Henrik Appelgren och Joakim Wallberg gjorde mycket bra i sin tredje och fjärde serie, men rådde inte på det franska paret som vann med sifforna 89-83.

 

– Fransmännen gjorde nog sin bästa match i den matchen, säger landslagscoachen för duo, Isabelle Sarfati. Fransmännen tog sig senare till final där de förlorade mot sina landsmän.

 

I herrparets återkval mötte de det bästa paret från Schweiz. Svenskarna ledde efter första serien, låg lika efter andra och tappade sedan ledningen under tredje och fjärde serien. Schweizarna vann senare brons i turneringen.

 

– Killarna behöver mer rutin och det är svårt att få i Sverige med så få tävlingar, men de har det som krävs för att bli riktigt bra, säger Isabelle Sarfati om duoparets insats.

 

Därefter var det dags för svenskorna Annika Lindström och Veronica Kumlin att starta i -70 kg. Båda två vann sina första matcher. Veronica enkelt genom teknisk knock out och Annika genom en taktiskt riktig match.

 

I andra omgången i turneringen mötte Veronica, som dagen till ära dessutom fyllde år, en italienska. Matchen var en riktig rysare där de fick vartannat poäng och i slutsekundrarna nästan var lika. Men med en fasthållning där Veronica, med sina goda kunskaper i del tre, kunde sätta en strypning och istället för två poäng få med sig tre vann matchen med en poäng.

 

Annika mötte motstånd av Tyskland och satte klockrena gyaku, slagtekniker, och ledde mot tyskan till en början. Men tyskan fick in ett kast och tog över ledningen, och efter ytterligare ett kast med fasthållning behövde hon bara jaga en ippon i del ett för att vinna matchen. Trots att Annika försökte kontra och sätta sina tekniker fick tyskan in sin ippon och vann.

 

Om den andra matchen var en rysare för Veronica var hennes semifinal nästan ännu värre. Poängmässigt ledde Veronica matchen igenom, men då hennes motståndare bara saknade en fullpoängare, ippon, i serie tre, valde motståndaren att försöka få fasthållning på Veronica. En taktik som gång på gång såg ut att lyckas, men Veronica höll emot och vann matchen med övertygande siffror.

 

– Hon var stark på golvet, men jag kände ändå att jag hade kontroll, sa Veronica om sin match.

 

Vinsten i den matchen ledde till en final mot Tyskland. I finalen var det till en början en jämn match, men Veronicas motståndare fick in fler poäng. Inte minst genom sina fina sparktekniker, och även genom flera fasthållningar. Slutsiffrorna blev 23-10 till tyskan och Veronica fick nöja sig med en silvermedalj sin födelsedag.

 

Sist ut under söndagen var Alexander Ferm i -69 kg. Han fick en tuff lottning och mötte en riktigt vass fransman i sin första match. Det var inte mycket att göra åt, utan Alexander fick se sig besegrad med 21-4. I sin sista match mötte han återigen en fransman, men denna match lyfte sig Alexander och visade prov på riktigt bra ju-jutsu. Matchen var helt jämn poängmässigt, men där fransmannen hade ippon i del ett och två. Med en fasthållning på slutet kunde fransmannen avsluta matchen till sin egen favör.

 

Alla svenskar siktar nu på Nordic Cup sista helgen i mars som är en svensk tävling med deltagare från Danmark, Norge och Tyskland.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Strålande insatser på X-fight

Såväl tävlande, domare som arrangörer skötte sig exemplariskt på X-fight i Gävle under helgen. Tävlingen lockade drygt femtio deltagare – flest medaljer i elitklassen tog Nacka Dojo med sig hem.

 

X-fight gick av stapeln under lördagen med snöoväder yrandes utanför. Trots det var det bara Smålandsklubbarna som lämnade återbud till tävlingen, övriga deltagare kom på plats. IKSU från Umeå var den klubb som med åtta fighters på plats hade sju stycken i nybörjarklassen. En glädjande uppslutning från en tidigare framgångsrik tävlingsklubb.

 

Arrangörerna, Gävle Ju-jutsuklubb, skötte tävlingen suveränt och den flöt på utan förseningar. Jessica Tanzilli-Jansson, själv VM- och EM-medaljör, uttryckte en positiv förvåning över den kvalitet som nybörjarna höll.

 

I elitklasserna var det Nacka Dojo med sju fighters på plats blev den klubb som fick med sig flest medaljer hem, men Gävle JJK tog lika många guld – två stycken. I damernas -55 kg klev Helena Edefeldt fram genom att vinna sin första elittävling, framför erfarna fighters. Alexander Jansson i -85 kg gjorde lite av en come back på tävlingsmattan, då han gör lumpen just nu och inte kunnat delta vid så många tävlingar i svenska ju-jutsuligan. På lördagen klev han fram och vann sin viktklass.

 

Bästa manliga respektive kvinnliga fighter blev Alexander Ferm (SKIFT) och Helena Edefeldt (Gävle JJK). Bästa domare utseddes av de tävlande och gavs till Daniel ”The Tatoo-man” Lind. Även lokalpressen var på plats och intervjuade sina lokala talanger på tävlingen.

 

Nästa internationella tävling är Italy Open i Bologna första helgen i mars. Sista helgen i mars går Nordic Cup av stapeln, den sista tävlingen i svenska ju-jutsuligan inför Svenska Mästerskapen.

 

Helena Hugosson

informatör

 

 

Dokan Black Belt Camp

Lördagen den 3:e juni arrangerar Dokan Dojo & Dokan Ryu Ju Jutsu Sweden ”Dokan Black Belt Camp” med träning på kraven till 2-4 Dan Dokan Ryu Ju Jutsu. Lägret är öppet även för intresserade från andra stilar. Om intresse finns har de möjlighet att även under fredagen arrangera en instruktörskurs.

 

Dokan Dojo & Dokan Ryu Ju Jutsu Sweden

www.dokandojo.com.

 

Landslaget på plats i Nybro

Under helgen som gick var landslaget i duo och fighting på plats i Nybro för att träna tillsammans. Duoparet Wallberg/Appelgren visade bra klipp i sina tekniker och Gustavsson/Billger gjorde comeback på träningsfronten efter att Sofia Billger opererat handen. På fightingsidan tränades det lika flitigt och nivån lovar gott inför säsongen. Närmast ligger Italy Open första helgen i mars i Bologna där både duo och fighting kommer att delta. Slutmålet för säsongen är VM i St. Petersburg sista helgen i november.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Nya domarlicenser utdelade

Janet Smedberg, Daniel Norrgård och Cissi Nyström tilldelades nya domarlicenser vid Göteborg Open. Michael Kuntz, domarsamordnare, tilldelade Daniel Norrgård nationell B-licens, den näst högsta licensen i Sverige. Cissi Nyström och Janet Smedberg tilldelades nationell A-licens, och har därmed den högsta nationella licensen i Sverige. Alla tre har verkat som domare under lång tid i Sverige och visade mycket hög standard under Göteborg Open.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Akademiska Jujutsuföreningen

På fotot: Marlon Schramm instruktör, Olle Borg chefsinstruktör, repr HYR i Sverige och Christer Ekman instruktör, klubbordf. Akademiska Jujutsuföreningen

 

Akademiska Jujutsuföreningen gästas av Hontai Yoshin Ryu (HYR) Jujutsus japanske stormästare 19:e Soke, Inoue Kyoichi Munenori. Tisdagen den 23 februari genomförs ett Taikai kl. 18 -21.30 i Brännkyrkahallen. Så långt platserna (50) räcker är också jujusuka från andra skolor varmt välkomna. HYR är en traditionell skola, koryu med en erkänd historisk arvslinje i 19 led till 1600-talet. En av få äkta koryu i Sverige. Den kan vara intressant även för de som tränar modern, sk. gendai budo. Kvällslägret fokuserar på träning av jujutsu-tekniker baserad på Gyuaku no kata som även kan tränas av nybörjare och Kodachi no kata, dvs kort svärd mot långt, med mae och kime tillämpbar i jujutsu. Soke följs till Stockholm av Mikko Salinen 5dan och några av den finska eliten. Anmälan kan göras till olle.borg@gmail.com eller christer.ekman@gmail.com senast den 17 febr.

Över hundra matcher i Göteborg Open

Helgens första tävling för säsongen bjöd på över hundra ju-jutsumatcher i såväl aspirantklass, nybörjarklass som elitklass. Största delen av landslaget var på plats i Göteborg och höll hög kvalitet i elitklassen som bådar gott inför året som avslutas med VM i St: Petersburg i november.

Göteborg Open inledde tävlingssäsongen och arrangerades av Göteborgs Ju-jutsuklubb. Tävlingen som till en början hade få deltagare blev till en medelstor tävling på över hundra matcher i olika kategorier.

Många nybörjare visade framfötterna, inte minst Sam Larsson från Linköping Budoklubb som tävlade i -69 kg. Även herrarnas + 94kg hade deltagare, en viktklass tillsammans med -94 kg, viktklasser som saknat deltagare under en period i Sverige.

I elitklasserna var det tuffa matcher i herrarnas tre lättaste klasser: -62 kg, -69 kg och -77 kg där landslagsfighters fick hårt motstånd från fighters som knackar på dörren till seniorlandslaget. I damernas tre klasser var det nykomlingar på plats i elitklasserna, och där Caroline Lian i -70 kg knep ett silver i sin första elittävling i en comeback efter nära 3 års frånvaro från tävlingsarenan.

Tävlingen hade också deltagare från Danmark på plats och sköttes mycket bra av arrangörerna Göteborgs Ju-jutsuklubb som hade flitiga funktionärer på plats. Göteborgs Ju-jutsuklubb är en av få klubbar i Sverige som rymmer såväl Ju-jutsu kai som sport ju-jutsu under samma tak, och där båda stilarna gynnas av varandra. Flest funktionärer på plats var utövare av stilen kai.

 

Nästa deltävling i Svenska Ju-jutsuligan går av stapeln i Gävle då Gävle
Ju-jutsuklubb håller i X-fight den 20 februari.

 

Helena Hugosson

informatör

 

 

Ett vuxenläger och ett barnläger i Nybro


Vuxenlägret är med Tony Hansson och Johan Halvardson och kommer äga rum 27-28 februari.
Och barnlägret är VårMonet som kommer att vara den 6-7 mars.

 

Läs mer om vuxenläger här

Läs mer om barnläger här

 

 

Ny domarsamordnare i federationen

Då Dan Andersson valt att lämna platsen som domarsamordnare ledig är Michael Kuntz nyvald till posten och ny medlem i domarrådet. Dan Andersson blir kvar i domarrådet och kommer främst att bestämma vilka domare som ska döma utomlands. Michael Kuntz uppgifter blir att förbereda nuvarande domare till högre domarlicenser, ubilda nya domare och se till att det finns domare tillgängliga till alla nationella tävlingar.

 

I domarrådet sitter även federationens ordförande Emil Gustavsson.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Goteborgopen.se

Nu finns allt information till götakampen på www.goteborgopen.se

 

Lyssna på en kampsportare på radio!

Klockan 10.00 intervjuas landslagsfightern Norma Jansson av Sveriges Radio
P4 Uppland. Programmet heter Petersson&Blomqvist och går att lyssna live
även på nätet. Här kan du hitta länken för att lyssna på Norma och hennes satsning mot toppen av ju-jutsueliten i världen. Programmet finns kvar i trettio dagar i arkivet
hos Sveriges Radio P4.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Nytt datum för Svenskacupen och finalerna i Svenska ju-jutsuligan

Eftersom junior-EM krockade med Svenskacupen och Svenska ju-jutsuligan valde man att flytta på de svenska tävlingarna. Tack vare domare och arrangör Daniel Norrgård kan arrangemanget flyttas. Allt för att de tävlande som tillhör juniorlandslaget ska kunna delta. Istället för sista helgen i maj kommer nu Svenska ju-jutsuligan avgöras i en sista deltävling den första helgen i juni. Därefter kommer Svenskacupen avgöras, säsongens sista tävling. Arrangörer är fortfarande Ljungby ju-jutsuklubb. Mer information kommer senare.

 

Helena Hugosson

informatör