Jujutsu Hall of fame

 

 

Deras väg korsades efter en tävling där båda deltagit i kamp men inte riktigt lyckats. Istället frågade de varandra om de inte skulle prova duo tillsammans istället. Sagt och gjort, en väg mot ett VM-guld hade påbörjats.

– Vår första vinst var på Keiko Cup, en nybörjartävling, och det var väl första gången jag förstod att vi hade talang, berättar Jesper om den första tiden. Det blev deltagande på EM och VM under början på 2000-talet, men resultaten blev inte riktigt så bra som de hoppades på.

– Från 2005 la vi om vår fysträning och satsade stenhårt mot VM 2006 i Rotterdam, berättar Liza om den förändring som skedde.

Väl på VM i Rotterdam missade paret fullkomligt och blev utan medalj. Men de reste sig och la om målet till VM två år senare, det som skulle gå av stapeln på hemmaplan. Och tjurskalligt övade de vidare och tränade hårdare fys än någonsin.

– På den här nivån är det fysen som avgör, eftersom alla par har bra tekniker, säger Jesper. Och resultaten lät inte vänta på sig. På Hamburg Open 2007 vann de och visade att de var ett par att räkna med i mästerskapssammanhang. Och väl i Malmö på VM tog de sitt efterlängtade guld.

– För att vinna ett VM-guld krävs det så mycket, säger Jesper och rabblar saker som rätt fysisk kondition, rätt tekniker, stöd hemifrån och att må bra på jobbet. Alla pusselbitar måste falla på plats, och inte bara för en person utan såklart för båda i duo-paret.

– Jag har väl alltid trott någonstans att vi kunde bli bäst, kanske inte från start men till slut, berättar Jesper, och han fick rätt. Och med ett guld sällade han sig till guldmedaljörerna på klubben. Sara Johansson och Stefan Lindström tog nämligen också guld i duo mix, men redan 1996.