Jujutsu Hall of fame

 

Redan 1987 blev Jessica medlockad till kampsportens värld av sin pappa. Och träningen ledde snabbt till att det även blev tävling på schemat. Jenny Brolin och Hasse Andersson saknade en medlem under 60 kilo i sitt lag till en lagtävling i judo, och Jessica fick förfrågan om att vara med.

– På den tiden hade jag väldigt dåliga tävlingsnerver, berättar Jessica. Sin första ju-jutsutävling vann Jessica sin första match, men när nästa match gick mot den meriterade Ingela X förlorade hon ”så det sjöng om det”. Efter det blev det inte någon mer tävling på ett bra tag för Jessica. Hon tränade judo, flyttade till USA och Florida och dumpade kampsporten för annat under en tid.

1999 var hon tillbaka och tävlade i ett öppet klubbmästerskap i Borlänge – och vann! Gemenskapen i tävlingsgruppen var stark och att vinna igen var något som lockade henne att fortsätta träna för tävlingar.

– För mig handlade det mycket om att klara av att vinna mot mig själv, och visste jag att jag klarade av en ju-jutsutävling visste jag att jag klarade mycket annat i livet, säger Jessica. Hon tilltalades av att sätta upp mål för sig själv och uppleva den kicken att uppnå dem.

För att vinna jobbade hon mycket på det mentala, att föreställa sig att hon var någon annan som gjorde klockrena tekniker. Oftast tänkte hon att hon var sin landslagskompis Johan Ingholt, att hon ”stal” hans fina slag och sparktekniker och utförde dem själv i tanken.

– Min viktigaste förebild och närmaste och bästa träningskompis var Jonas Rosell, han hade en slitvilja utöver det vanliga, säger Jessica.

En tävling hon minns mycket väl var German Open 2006. Alla i det svenska laget var upptagna med att se Linda Lindströms final mot Anne-Belle Reydy, och Jessicas egen final hamnade i skymundan. Men känslan i Jessicas match hade hon aldrig känt innan och hon visste redan innan matchen startat att det här var hennes vinst.

– För att stå på en VM-pall krävs att man har ett hjärta som vill vinna, och en rutin och grundgame som funkar, men för att stå högst upp måste man vara mentalt stark och taktisk, säger hon. Jessica vann EM 2007 vann även ett brons på VM 2008.