Jujutsu Hall of fame

 

En av Sveriges mest meriterade ju-jutsuutövare hittade sin väg in till sporten på grund av att den låg vägg i vägg med hennes basketträning. Fjorton år gammal testade hon ju-jutsu för första gången och därifrån gick kärriären spikrakt.

Den första tävlingen blev Swedish Open 1993 i dåvarande viktklassen -68 kg, och Anna gick till final i sin första tävling. Men hon förlorade och fick nöja sig med ett silver, i sin första tävling… Strax efter blev det nya viktklasser inom ju-jutsun och Anna valde att gå i -70 kg istället för att ständigt behöva hålla hård diet till -62.

– Jag ville ligga där min kropp ville ligga, säger hon om valet. Året efter Swedish Open fick Anna representera Sverige på VM och det gick så bra som hela vägen till högst upp på VM-pallen. Det var Annas femte tävling.

Men EM-guldet 1999 värderar hon ännu högre, en tävling där allt kändes fantastiskt och ännu bättre. Alla utom en av matcherna i den turneringen vann hon på fullt hus, alltså teknisk knock out.

– Man får de största kickarna när man satsat så mycket inför en tävling, men även mindre delar i en match kan ge mig kickar, som ett riktigt bra kast, säger Anna.

Genom karriären har många figurerat som förebilder för Anna. Dels Annika Lindau som var en av Sveriges första framgångsrika kvinnliga utövare, men också andra i omgivningen som haft bra tekniker. Hon poängterar noga att hennes träningskompisar genom åren varit nyckeln till framgång.

– Idag försöker jag utvecklas i ju-jutsun inom de områden som jag inte hann med under min tävlingsperiod, men det var skönt att ha ett uppehåll från ju-jutsun när jag fick barn, säger Anna som idag även instruerar på sin hemmaklubb Kraftverket och sporrar nya talanger att slå sig fram nationellt och internationellt.