OBS! Länkar kan vara ofullständiga.


 

Efter helgen graderingar i Stockholm har Johannes Klasson klarat sin Svartbältes gradering.

Efter en 105 min lång gradering fick Johannes mottaga sitt välförtjänta
svarta bälte (1DAN)

I såväl Ju Justu som Karate.

Det var en tuff gradering med stort inslag av Kihon och ca 45 min Jigo Waza
mot både 1 och flera motståndare. Både med och utan tillhyggen.

Johannes skall vara stol då vi övriga är mycket stolta över honom och hans
prestation

 

Medaljörer på hemmaplan

På tisdagen avtackades de tre medaljörerna från junior-VM. Samtliga tillhör Nacka Dojo och på plats var en stor del av klubben för att visa sin uppskattning och hänga blommor kring halsen på Sara Widgren, Maxine Thylin och Anton Villberg. Även ju-jutsutfederationens styrelse var på plats genom ledamoten Michael Kuntz som överlämnade presenter. Michael Kuntz är från och med nu också tävlingsansvarig för ju-jutsu i Sverige.

 

Efter väntade såväl lokalpressen Nacka Värmdöposten och webb-tv-producenterna kimura.se på att intervjua ungdomarna.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Junior-VM Special

Kilcka här för att läsa alla artiklar och se alla bilder från Junior VM i Grekland.

 

Klicka här för att läsa alla officiella resultat.

 

 

Dubbla guld till Sverige!

Bättre gick det däremot för damerna denna dag. Maxine Thylin, U21 -62 kg, mötte en tyska i sin första match, en tyska, Svenja Kasischke, som hon alltid innan förlorat emot och som satte ordentliga spöken i hjärnan innan.

 

– Jag fick jobba mentalt för att övertyga mig om att jag kunde vinna över henne, säger Maxine om matchen. Och matchen blev en riktig nagelbitare. Hon vann med en ynka poäng, något hon knappt trodde på själv när hon tittade på tavlan och den visade 19-18 till henne.

 

Sara Widgren ångade på efter sin första vinst och vann på fullt hus inom loppet av en minut när hon mötte den ena fightern från Danmark. Sara såg mycket stark ut och lyste av självförtroende.

 

Maxine tågade på hon också med en enkel vinst över en grekiska, men stötte på tufft motstånd i motståndaren från Italien. De har mötts tidigare med vinst så sent som i höstas för Maxine, men denna gång hade italienskan taggat till ordentligt och chockade Maxine en aning när hon körde. Matchen slutade lika, även med ippon, och gick därmed till förlängning. Väl i förlängningen kunde Maxine jobba mer i golvdelen där hon tröttade ut italienskan och vann matchen. Finalen för Maxine blev hennes drömfinal, mot Belgien.

 

– Hon är en duktig och trevlig tjej, säger Maxine. Men även om det var hennes drömmotståndare kanske inte matchen riktigt var en drömfinal, inte sett ur publikens synvinkel. Det blev nämligen en lika nervpirrande match som den första. Med bara några få sekunder kvar stod det 10-12 till Maxines fördel, men då hon gick ner för snabbt i serie tre blev hon varnad för passivitet och skillnaden var bara en poäng. Men med bara några sekunder kvar av matchen höll Maxine stången och tog guld!

 

Desto enklare hade Sara det i sin final. Hon hade psykat ut motståndaren redan innan matchen började, och det syntes lång väg vem det var som skulle bestämma takten i matchen. Slovenskan Barberic såg kuvad ut medan Sara hade kopplat på vinnarblicken. Och matchen höll på att få ett snabbt avslut, då Sara fick in ippon i serie ett och ett snyggt kast som även det gav ippon. Hon fick in en fasthållning flera gånger under matchen men slovenskan lyckades gång på gång komma loss. Slutsiffrorna blev slutligen till 17-1! Ytterligare ett guld till Sverige.

 

– Tårarna rann under nationalsången, det går inte att beskriva hur det känns, säger Sara över telefonen medan bussen med svenskar kokar av glädje och eufori.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Fler svenskar ut på mattan

Jonas Lund, tävlandes i U21 -69 kg, var på tur att gå sin första match, mot fransmannen Kestelyn. Fransmannen hade den lite typiska franska stilen, ihopkurad och explosiv, och fick utdelning för sina tekniker medan Jonas hamnade lite efter i slag och spark-teknikerna. Fransmannen vann till slut med 11-5.

 

– Jag fick inte igång kroppen riktigt, kommenterade Jonas efteråt.

 

Mathilda Frycklund som förlorat sin första match gick sin första återkvalsmatch mot polskan Kaczmarek. Om Mathilda i första matchen inte riktigt fått fart i fötterna var det desto bättre i denna match, då hon var stark i serie ett. Även på golvet tog hon poäng och vann med de övertygande siffrorna 13-9.

 

I återkvalet för Jonas mötte han belgaren Bruneau och vann tryggt med 10-4. Jonas levererade sina fina gyaku i serie ett. I sin tredje match mötte Jonas istället Willard från Danmark. Matchen blev en riktig rysare där det på slutet var mycket jämnt. Genom en haito från dansken fick han ippon och vann.

 

– Jag tycker det var ett felaktigt domslut, Jonas blev knockad och dansken borde ha blivit varnad för hård kontakt, sa juniorlandslagscoachen Jonathan Askesjö om matchen. I och med förlusten var Jonas ute ur turneringen.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Kämpande svenskar i återkval

Mathilda gick sin tredje match mot grekiskan grekiskan Kotzampouzou. Matchen var superjämn och slutade femton lika, men eftersom grekiskan hade fem ippon mot Mathildas tre var förlusten ett faktum. Mathilda slutade oplacerade denna gång.

 

Alexander Ferm som vunnit sin första match förlorade sedan sin andra match lika snöpligt på ett kast i sista sekunden som han själv vunnit på i sin första match. Även han slutade oplacerad i återkvalet efter en fin insats.

 

Den andre Alexander, Jansson i U21 -85 kg, gick ut på mattan och tog en klar första seger. I andra matchen mötte han tysken som senare tog guld i finalen och åkte på förlust där. I återkvalet kämpade han på bra men förlorade.

 

– Alexander gjorde en jättebra turnering även om han såklart själv kände vissa bitar som behövde förbättras, kommenterade Jonathan Askesjö.

 

De två duoherrarna Henrik Appelgren och Joakim Wallberg, båda i U21 -77 kg, förlorade även de sina första matcher. Båda killarna hade bra tekniker men var inte riktigt först in och fick inte utdelning enligt Mia Widgren, assisterande landslagscoach. Dock fick båda revansch i sitt återkval där de båda tog varsin seger innan de båda också förlorade sin tredje match och därmed fick tacka för sig på VM denna gång.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Rapport från sista dagen av junior-VM

Sista dagen av junior-VM skulle bli den dag då flest svenskar skulle ut på mattan. Totalt var de åtta fighters som värmde upp under morgonen. Sara Widgren var först ut i U21 -55 kg, där hon fick tufft motstånd i en fransyska som hon förlorat mot tidigare i höstas med en poäng. Och från start märktes det att såväl fransyskan som Sara hade siktet inställt på att vinna.

 

Matchen blev en riktig rysare då fransyskan tog kommandot i matchen och ledde med som mest tre poäng innan Sara hittade rätt avstånd och tajmade med sina gyaku. Fransyskan blev dock varnad för genomdrivande slag och därmed fick Sara en poängs ledning, ungefär halvvägs in i matchen, något som verkade ge Sara den skjuts hon behövde för att få fram det bästa. Med knappa minuten kvar stod det åtta lika där Sara stod för ippon i serie ett medan fransyskan fått ett i kastdelen. Sekunden efter fick Sara in en hejdundrande harai goshi och landade i fasthållning, men fransyskan kröp taktiskt ut från mattan. Sara behöll ledningen och vann med 13-11, en skön revansch.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Vinst och förlust i svensklägret

Direkt efter körde Alexander Ferm igång på matta ett i U21 -69 kg mot en fighter från Nederländerna. Det var en trevande start där båda tävlande var ganska lika i sin fightingstil, efter en minut stod det två lika, Alexander med en ippon i serie ett. Med en minut och tjugo sekunder kvar hade han tack vare ett uchimataliknande kast fått ippon i kastdelen, 5-2 till Alexander. Matchen var poängsnål och med tjugo sekunder kvar hade Alexander drygat ut ledningen ytterligare med en poäng tack vare en mawashi geri. Men holländaren dundrade in poäng och plötsligt var ledningen knapp. En stressad holländare som tittade på poängtavlan var precis vad Alexander behövde, då han kastade sin ouppmärksamma motståndare på kata guruma i slutsekunderna. Vinst med en poängs marginal.

Näst ut på tur var Mathilda Frycklund, även hon tävlandes i U21 -55 kg. Mathilda var lite av ett oprövat kort då hon inte tävlat i ju-jutsu på länge, och inledningsvis såg det också nervöst ut. Hon mötte tufft motstånd från Slovenien, en tjej som synts på de flesta internationella tävlingarna under hösten. Få poäng gavs i serie ett till någon av de tävlande, men slovenskan fick in ett kast och även en fasthållning, och saknade då bara en ippongivande teknik i serie ett. Något som man brukar få ganska omgående, och visst satte slovenskan sitt slag och vann på fullt hus.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Återkval för Alexander

I sin andra omgång mötte Alexander Ferm en motståndare från Ryssland. Ryssen tog kommandot direkt genom ett kast och en fasthållning som satte Alexander i en svår sits. Alexander höll ändå ryssen stången en stund i serie ett och höll på att få in en fasthållning där ryssen bokstavligt talat kröp ut från mattan. En varning för det, men kort efter satte han en, ur svensk synvinkel, tveksam gyaku som gav ippon. Fullt hus, och därmed återkval för Alexander Ferm.

 

Sara gick sin andra match mot en motståndare från Israel. Redan innan matchen började syntes det att israeliskan inte hade samma kaliber som Sara, och det dröjde inte långt in i matchen innan Sara fick såväl ippon i serie ett och serie tre. När två minuter hade gått av matchen kastade hon israeliskan på ytterligare ett kast som denna gång landade tungt på rygg och gav Sara segern med fullt hus.

 

Helena Hugosson

informatör

 

 

Dag två för Sverige på junior-VM

Först ut på den andra dagen av junior-VM var Fredrik Widgren, tävlandes i U18 -66 kg. Sin första match fick han gå mot en fighter från Tyskland. Det var aldrig någon diskussion om vem som skulle gå vinnande ur matchen, utan Fredrik vann med 15-10.

 

Därefter var det Elin Perssons tur att tävla i U18 -57 kg. Hon mötte direkt hårt motstånd från en tyska, som hade hårda tekniker och många i slag och spark-delen. Tyskan ledde från starten och behöll ledningen genom matchen. Men Elin fick in en fin seionage och hade chans på en fasthållning, och fick även in slagtekniker som gav poäng. Halvvägs in i matchen slog tyskan ett hammarlikt slag och träffade så illa att Elin såg suddigt och blev tvungen att lämna walk over. Elin behövde dock inte uppsöka läkarvård utan är ok.

 

Helena Hugosson

informatör

 

 

Duo herrar på mattan

Ut på mattan kom så duoherrarna Henrik Appelgren och Joakim Wallberg. Sina första motståndare blev ett franskt par som drog ifrån poängmässigt redan från första serien. Det svenska paret hade inte riktigt samma klipp i teknikerna, framför allt i sin andra och tredje serie. Men poängskillnaden efter fyra 85-79 visade inte riktigt rättvisa för det svenska paret som inte fick utdelning för teknikerna.

 

Strax efter var det dags igen för duoherrarna mot ett holländskt par. Återigen var svenskarna bra i serie ett, men tappade i tvåan och trean. I sin tredje serie missade de tyvärr och gjorde fel teknik, något som gav stora poängavdrag och gjorde det mer eller mindre klart för vinsten att gå till motståndarna. Men svenskarna gjorde ytterligare en suverän sista serie, missen till trots. 85-77,5.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Fredrik levererade igen

Samtidigt på matta ett gick Fredrik Widgren sin andra match, denna gång mot Slatner från Österrike. Fredrik satte tidigt en ippon-gyaku och med ett krig om positionerna i serie ett blev de båda varnade för passivitet. Varningen satte mer fart på matchen och både Fredrik och Österrikaren fick in någon waza ari för olika kastförsök. Men Fredriks ledning var aldrig hotad och han vann igen med siffrorna 10-3.

 

Efter en lång paus för Fredrik var det så dags igen för honom att gå match, denna gång mot en bulgar. Fredrik låg inte riktigt rätt i tajmingen den första halvminuten, och låg under till en början. Men på grund av en otillåten teknik, genomdrivande slag, fick bulgaren en chui emot sig och poängställningen var lika. Där fick Fredrik kanske det självförtroende som krävdes för att lägga sig på exakt rätt avstånd. Bulgaren hade inte mycket att hämta i kastdelen där Fredrik fick flera waza ari. Ju längre tiden gick ju mer drog Fredrik ifrån och desto fler varningar för passivitet fick bulgaren. Fredrik vann med 21-14 och hade då kommit till semifinal.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Stopp av en rumän för Fredrik

I sin semifinal mötte Fredrik en rumän som hade kvicka fötter och som gärna sprang utanför mattan. Överlag vibrerade matchen av spänning och gav utslag i många varningar. Rumänen fick två shido för sitt backande utanför mattan, något som på andra mattor under dagen hade gett chui på grund av ohörsamhet. Fredrik fick dock rättvist en chui för kast utåt från tävlingsytan. De följdes åt poängmässigt under hela matchen och Fredrik hade såväl ippon i kast som i slag och spark, och fokuserade lite för mycket på att få in en fasthållning när tiden började bli knapp. Med tre sekunder kvar av matchen blev de uppdömda till stående och Fredrik låg två poäng back. Men rumänen tajmade snyggt en spark i slutsekunden och Fredrik förlorade tyvärr platsen till finalen med fyra poängs marginal och fick istället börja ladda om för en match om bronset.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Svensk rysare mot Grekland

Under eftermiddagen var det då dags för Anton Villberg att göra sin entré i -73 kg U18. Sin första match gick mot hemmanationen Grekland, en motståndare som hade större delen av publiken på sin sida. Men med en nordisk kyla mötte Anton sin motståndare och satte en klockren gyaku i tidigt skede. Men innan minuten hade gått hade greken kastat Anton på ett lika fint kast som även det gav ippon. Fyra lika stod efter en minut, en ställning som Anton drygade ut med bra tekniker i serie ett. Med en minut kvar ledde Anton med 7-5. Ledningen krympte ytterligare efter att greken hämtat igen med gyaku till 10-9 med trettio sekunder kvar av matchen. Greken som saknade ippon i serie tre ville helst kasta, och var nära att få in ett kast på Anton. Men Anton kontrade snyggt bakåt och tiden tog, för svenskarnas del, äntligen slut och Anton vann med 14-9.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Uppvisning i harai goshi

I sin nästa match mötte Anton en fighter från Italien. Redan innan tjugo sekunder gått kastade Anton honom på en harai goshi så det sjöng om det, och det skulle inte bli den enda. Totalt kastade Anton italienaren honom fyra gånger på harai goshi som gav ippon, och ytterligare två kast som gav waza ari. Italienaren hade inte mycket att ge i slag och spark-delen heller, utan Anton kunde ta en skön seger med siffrorna 12-3.

 

Match nummer tre för Anton bjöd på ryskt motstånd. Denna gång var det Anton som åkte på en harai goshi som gav ippon. Anton var dock den som hade flest poäng i serie ett och efter en minut stod det två lika. Ryssen var också stark i golvdelen och lyckades få in en fasthållning som höll femton sekunder. Med en minut och tjugo sekunder kvar saknade ryssen bara en ippon i serie ett, något som brukar ge ett snabbt avslut på en match men Anton körde iskallt med samma taktik som innan. Han satte sina slag och spark-tekniker, men ryssen vässade sitt fotarbete och blev först in i en slagväxling som gav ryssen en ippon i serie ett. Ryssen vann på fullt hus och Anton fick börja ladda om för återkval.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Bronsfinal för Anton

I den ena matchen om vilka som skulle få gå en bronsfinal möttes Anton och en ny motståndare från Ryssland. Och de två unga männen hade helt olika starka sidor. Anton tog ippon i serie ett, medan när de hamnade på backen var ryssen rysligt snabb på att få avklapp. Såväl juji gatame som benlås fick Anton att klappa och bli tvingad att jobba desto mer i serie ett för att komma ikapp. Men med bara minuten kvar fick Anton in en så klockren harai goshi att alla tre domarhänder åkte upp i luften direkt. Men ryssen jobbade på och vid stopptid hade de samma poäng.

 

I sin långa turnering fick Anton möta Polen i sin andra återkvalsmatch. Polacken hade inte något att sätta emot Antons framfart, varken i serie ett, två eller tre. Anton tajmade perfekt med gyaku som han fick ippon för gång på gång, och även mawashi-sparkarna gav poäng. Efter en minut ledde Anton med 4-1 men fick in en gyaku samtidigt som polacken också fick ippon för en slagteknik. Vid 6-3 var polacken märkbart trött, och Anton matade på med ännu fler tekniker. I sista halvminuten av matchen fick han totalt 12 poäng! Bland annat för en perfekt utförd seionage. Slutsifforna 19-4 visade tydligt vem som hade i bronsfinalen att göra.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Finaldags för Sverige

Äntligen var det finaldags för Sverige i detta mästerskap. Fredrik Widgren i U18 -66 kg och Anton Villberg i U18 -73 kg, och trots övervikt på greker i publiken märktes ett stort stöd från övriga deltagare och tillresta supportrar från Sverige.

 

Först ut i finalpasset var Fredrik som åter igen stötte på österrikaren Slatner. Denna gång hade österrikaren bytt taktik och var inte alls något lätt byte för Fredrik som sist. Fredrik låg hela tiden något poäng efter, då Slatner var den som fick utdelning på sina serie ett-tekniker. Dessutom var österrikaren taktisk i och med att han jobbade aktivt i serie tre, något som Fredrik inte ville eftersom han jagade poäng. Med 10-6 på slutet slet Fredrik för att få in sina gyaku men österrikaren fick istället in ett kast och en fasthållning och vann därmed bronset på fullt hus. Fredrik blev placerad delad femma och får ändå ses som en stor merit i en åldersklass där flertalet är ett eller två år äldre.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Finalrysare med lyckligt slut

Anton var näst ut och mötte motstånd från Montenegro denna gång. Efter en trevande start från bådas håll tog Anton poäng på en gyaku som gav ippon, medan montenegrinen fick waza ari för sina slagtekniker. Anton visade åter prov på bra judo när han undvek att bli kastad både en och två gånger. Med halva tiden gången ledde motståndaren med en poäng, då Anton gick om med ytterligare en av sina fina gyaku. Med 43 sekunder kvar stod det fortfarande 4-3, men fick då både en gyaku och en hård spark emot sig. Plötsligt var Montenegro i ledningen med 8-5 efter att de båda fått varsin varning för passivitet. Men Anton reste sig, satte sina tekniker och utjämnade ledningen till 8-8 när klockan ringde. Med en mer ippon vann han brons!

 

Helena Hugosson

informatör

 

Rapport från dag ett

Först ut från, och de enda svenska tävlande under fredagen, var duo mixparet Sofia Billger och John Gustavsson. De förlorade tyvärr sin första match mot ett par från Montenegro. Slutsiffrorna 82,5 mot 76 talade sitt tydliga språk, tyvärr hade det montenegrinska paret mer snärt i tekniker och gjorde färre misstag än det svenska.

 

I sin återkvalsmatch mötte det svenska paret så ett par från Tyskland. Men även om Billger/Gustavsson gjorde betydligt bättre och mer explosiva tekniker drog det tyska paret ifrån redan från första serien. Varje serie innebar en litet försprång för paret från Tyskland, även om svenskarnas serie med vapen var deras absolut bästa. Där visade de prov på den kvalitet de besitter. Paret från Tyskland vann med siffrorna 84-79. Närmaste mästerskap för Billger/Gustavsson blir junior-EM sista helgen i maj i Wien.

Under lördagen tävlar Fredrik Widgren, Anton Villberg och Elin Persson, samt duoparet Henrik Appelgren och Joakim Wallberg.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Foto: Gunnar Hoffsten

 

 

 

Juniorlandslaget på plats

Under torsdagen anlände alla fighters och duopar till junior-VM i Aten. Nu väntar tre dagar av tävling, där duo mixparet är först ut att tävla som enda svenskar under fredagen. Sofia Billger och John Gustavsson är laddade och sugna på att ta sig hela vägen till final.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Foto: Gunnar Hoffsten

 

 

Nya tävlingsregler från och med 2010

Under torsdagen hölls det kongress i JJIF i samband med junior-VM. Från och med första augusti 2010 kommer att flertalet nya tävlingsregler att gälla. Den första tävlingen detta kommer att gälla på är Combat Games i Beijing som går av stapeln sista helgen i augusti 2010.

 

Nytt är att vid lika poängställning, oavgjort, ska man som idag titta efter vem som har flest ippon. Om det är lika många ippon idag skulle en ny match ha gått av stapeln efter en minut, men efter den 1 augusti ska man även titta på om någon av de tävlande har ippon i fler serier. Om två fighters har lika många ippon, men den ena har i fler serier tillfaller alltså serien den sistnämnda. Om de fortfarande har lika många ippon och lika många i lika många serier blir det en ny match om två minuter, istället för tre.

 

Nästa nyhet är matchytan för fighters som ska ändras. Istället för idag med matchyta, varningsyta och säkerhetsyta skärs det ner till enbart tävlingsyta och varningsyta. Tävlingsytan förblir 8×8 meter, skillnaden blir att man inte kan vara i varningsytan utan att bli varnad. Därmed försvinner diskussionen som ibland uppstår huruvida en fighter ska varnas eller ej för tid i varningsytan. Fasthållning kommer att gälla så länge någon av de tävlande har ngn kroppsdel kvar på tävlingsytan.

 

Även duo berörs av nya tävlingsregler. Stilen som idag styrs hårt av hur attackerna ska utföras får efter regeländringarna lättnader i utförandet. Attacker kan komma från såväl höger som vänster, omfamningar kan ske ovanpå armar eller under. Även lättnader i hur raka slag kan se ut sker, samt att cirkulära rörelser också kan ske från såväl höger som vänster.

 

Under kongressen avsattes Paul G Höglund som hedersordförande på grund av
ekonomiska oegentligheter.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Junior VM på jujutsu.se

 

Följ bevakningen av junior-VM här på hemsidan. Vice ordförande för Svenska ju-jutsufederationen och ansvarigför internationell verksamhet, Gunnar Hoffsten, och informatör Helena Hugosson bevakar mästerskapet på plats i Aten och rapporterar dagligen. Tillsammans med webbmaster Daniele Lepre uppdateras hemsidan varje kväll med bilder och rapporter från dagens tävlande.

 

Följande juniorer representerar Sverige:
Elin Persson -57 kg Damer U18

Fredrik Widgren -66 kg Herrar U18

Anton Villberg -73 kg Herrar U18

Matilda Frycklund och Sara Widgren -55 kg Damer U21

Maxine Thylin -62 kg Damer U21

Jonas Lund och Alexander Ferm -69 kg Herrar U21

Joakim Wallberg och Henrik Appelgren -77 kg Herrar U21

Alexander Jansson -85 kg Herrar U21

Joakim Wallberg / Henrik Appelgren – Duo Herrar

John Gustavsson / Sofia Billger – Duo Mix

 

 

Helena Hugosson

informatör

 

 

Prispengar på väg

På grund av en administrativ miss har prispengarna från Dalafighten dröjt. De som väntar på sitt pris kommer att få en insättning på kontot i slutet av denna vecka eller i början av nästa. Även prispengar från Nybro Keiko Cup ligger i pipeline för att bli överförda till berörda medaljörer.

 

Michael Kuntz

styrelsen

 

 

 

I helgen träffades Senior Landslaget för att träna med Junior Landslaget intill JVM. Martin och Linda bjöd in Boris Novotny f.d medlem i Slovakiska Judo Landslaget och nuvarande instruktör på SPIF till ett tre timmars lång och tufft träningspass vilket uppskattades av båda Landslagen.

 

Nytt datum för SM

Nytt datum för Svenska Mästerskapen är 10 april. Den 17 april går Paris Open, som är en European Challenge Cup-tävling och en tävling som svenska landslaget kommer att delta i. För att undvika ett manfall av Sveriges elit med de som framför allt har kvalpoäng till SM valde man att byta datum.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Dubbla guld i Antwerpen Open

Som enda svenska representanter åkte Hanna Lindström och Annika Lindström från Kraftverket JJA till Antwerpen Open. Tävlingen lockade fighters från fyra nationer men de svenska tjejerna mötte endast motstånd från värdnationen Belgien. Det gick dock hela vägen för båda två som kammade hem guld i viktklassen -62 kg respektive -70 kg.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Fjärde dan till världsmästare

Under festligheterna för Växjö Ju-jutsuklubbs trettioårskalas passade federationens styrelse att gradera Sara Johansson och Stefan Lindström för sin prestation att ta ett VM-guld i duo mix 1996. Då som nu tillhörde de Växjö Ju-jutsuklubb, och det betyder numera att klubben har fyra fjärde danare i och med att Jesper Kedjevåg och Liza Karlsson tidigare graderats för sin guldinsats på VM 2008, även de i duo mix.

 

Inom kort kommer det att finnas en längre intervju med Stefan och Sara på Hall of Fame.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Ju-jutsufederationen får egen informatör

Från och med tävlingen i Nybro har ju-jutsufederationen en egen informatör, Helena Hugosson. Helena Hugosson har tränat ju-jutsu i olika perioder i snart tjugo år. Mellan åren 2006 och 2008 följde hon seniorlandslagets väg mot VM i Malmö och skrev otaliga artiklar som frilansjournalist. Helena har också jobbat för Budoförbundet och Riksidrottsförbundet och är väl insatt i idrottens, och framför allt kampsportens, värld. Idag är hon fortfarande tävlingsaktiv, men ser sin framtid inom den informativa delen av kampsportens värld.

 

Helena kommer att bevaka alla nationella tävlingar men även större Open-tävlingar och mästerskap. Har du tips eller idéer om vad eller vem man borde uppmärksamma i ju-jutsuns Sverige, maila henne på informator@jujutsu.se. Även förslag på fler personer som platsar på Hall of Fame mottages!

 

Styrelsen för ju-jutsufederationen

 

Svenska Ju-jutsuligan – Nybro Keiko Cup

Under helgen gick ytterligare en deltävling i Svenska Ju-jutsuligan av stapeln och denna gång var det Nybro Kampsportscenter som stod värd för tillställningen. Tävlingen bjöd på såväl barntävling, nybörjarklasser för vuxna och elitklasser.

 

NKC ställde upp med många deltagare och gjorde också en strålande insats med bland annat fyra guld på seniorsidan. Mest spännande blev det i herrar -62 kg där klassen blev en finalrysare mellan hemmahoppet Christian Karlsson och Patrik Fondin. Matchen var mycket jämn in i slutet, men med 16 sekunder kvar satsade ”Crille” allt och fick in tekniker som gav honom poäng och även segern.

 

Det var inte riktigt lika spännande i den tyngre herrklassen, – 69 kg, men även där lyckades NKC knipa guldet genom Jonas Lund. Han tävlade för andra gången efter ett lite längre tävlingsuppehåll och visade att tävlingsformen inför junior-VM är i antågande. Även tvåan Alexander Ferm och trean Fredrik Widgren ska på samma mästerskap och visade även de god form inför stundande tävling.

 

På damsidan var det come back för den meriterade Sara Svensson. Efter två axeloperationer och mycket rehab senare visade hon vart skåpet skulle stå genom att vinna -62 kg, och även vinna en match i bäst av tre mot Annika Lindström i -70 kg. I den lättaste klassen visade både Hanna Lindström och Johanna Lindberg prov på att ha tagit ett steg närmare den snart obesegrade Sara Widgren. Båda pressade henne hårdare än tidigt, även om Sara även denna gång gick segrande ur tävlingen.

 

Denna tävling bjöd också på en duotävling, där mixparet Billgren/Gustavsson mötte herrparet Wallberg/Appelgren. Båda paren satsar också de på junior-VM sista helgen i november och visade båda två på utveckling sedan tidigare tävlingar under hösten. I bäst av tre matcher vann dock herrparet två raka matcher och vann således tävlingen.

 

Nästa tävling i Svenska Ju-jutsuligan är 30 januari i Göteborg, men innan dess tävlar Sveriges juniorlandslag i Aten sista helgen i november. Därifrån kommer det att rapporteras dagligen till federationens hemsida om framgångarna!

 

Läs resultat här!

 

Helena Hugosson

informatör

 

 

Ny poängberäkning för Svenska Ju-jutsuligan

Efter senaste styrelsemötet görs nu poängberäkningen om för tävlande i elitklassen. Alla tävlingar efter SM 2009 kommer att beräknas utifrån dessa poäng och en ny ranking kommer att presenteras inom kort. Numera ger en förstaplats, internationell eller nationell, tre poäng, tvåan för två poäng och trean slutligen en poäng.

 

Deltagande i tävlingar som ingår i Svenska Ju-jutsuligan kommer att belönas med en poäng, oavsett medaljplats eller inte. Detta kommer att innebära att för SM-ranking kommer det att gynna fighters mer att tävla på hemmaplan än utomlands, och att även de som inte tar medaljplatser tar rankingpoäng för kvalificering.

 

Genom samarbetet med CSI som kommit till genom domare Daniel Norrgård kommer som tidigare CSI att fortsätta sponsra ligan med prispengar. Till skillnad från premiären i Borlänge kommer samtliga medaljörer få prispengar i elitklassen.

 

Helena Hugosson
informatör

 

 

Växjö Ju-jutsuklubb 30 år

I trettio år har ju-jutsuklubben i Växjö funnits till. Det firar man med stort kalas på fredag för såväl gamla trotjänare i klubben som nytillkomna nybörjare.

 

Klubben som startade under 1979 var då en del av Växjö Universitets Gymnastik- och Idrottsförening, men valde att gå sin egen väg efter några år. Klubben har alltid legat i framkant med tävlingsverksamhet och fått fram två duopar som tagit VM-guld, 1996 och 2008. Den tidigare väldigt kända och välbesökta tävlingen Gota Open lockade under åttio- och nittiotalet landslag från såväl Tyskland som Frankrike.

 

Idag är Växjö Ju-jutsuklubb en av Sveriges fem största ju-jutsuklubbar med dryga 220 medlemmar. På klubben ser man till fördelen att träna mångsidigt och erbjuder ju-jutsustilarna kai, sport ju-jutsu och brasiliansk ju-jutsu.

 

Helena Hugosson

informatör

 

Andra dan för John Andersson

Efter en mycket krävande dangradering godkändes John Andersson till 2 Dan i jujutsu. Graderingen som var väldigt omfattande innehöll: Nage waza, Ne waza, Jigo waza och randori av olika slag. Den Jigo wazan som John visade upp höll en mycket hög nivå och var fantastiskt underhållande.

 

Officiell sponsor för Jujutsu Fighting League 2009 – 2010

Om CSI brokers.

 

Första deltävlingen i Svenska jujutsuligan avgjord

Borlänge Ju-jutsuklubb var först ut med att anordna en deltävling i svenska jujutsuligan, Dalafighten som hållits i dryga tio år på raken. Tävlingen lockade deltagare från hela Sverige, och det totala deltagarantalet var det dryga 50. Dalakampen kördes under förmiddagen för att ge nybörjarna sin tävling, men då några nybörjare förstått att ett deltagande i SM kräver kvalpoäng från svenska jujutsuligan valde en del att flytta upp direkt.
Dalafighten hade besök av större delen av landslaget, såväl juniorlandslaget som seniorlandslaget. En av de mest spännande matcherna blev finalen i herrar -69 kg. Jonas Lund gjorde come back efter en lugn tävlingshöst och mötte på hårt motstånd i finalen av Nacka Dojos Fredrik Widgren som gjorde en strålande insats i sin första seniortävling. Jonas gick dock vinnande ur matchen, men med en ny klar konkurrent att se upp för i framtiden. Både Fredrik och Jonas ska till junior-VM som går av stapeln i sista helgen i november i Aten.
Övriga landslagsmedlemmar gjorde också bra insatser och hämtade hem de flesta av de ädlaste valörerna. Alla vinnare i svenska jujutsuligan belönades med 1500 kr i prispengar från sponsorna CSI Brokers. Alla medaljörer i elitklassen fick alltså även poäng som meriterar för ett deltagande i SM. Endast de fyra med mest poäng i varje viktklass från svenska jujutsuligan kommer att kunna delta på SM. Nästa deltävling kommer att gå av stapeln i Nybro den 8 november.

 

Resultat från Dalafighten i helgen.

Uppdaterat poängtabell Jujutsu Fighting League.

 

artikel: Helena Hugosson

 

Fyra medaljer i Slovenien

Fem tävlande från Sverige kammade hem fyra medaljer i Slovenien Open samt det ärofyllda priset Fair Play Trophy i helgen som gick. Ett guld, ett silver och två brons blev medaljskörden.

 

För elfte gången anordnades Slovenien Open i Bresiĉe och tävlingen lockade deltagare från nio europeiska länder. Italien, Österrike och Serbien var de länder som skickat flest deltagare bortsett från hemlandet Slovenien. Sverige skickade fyra fighters ur seniorlandslagsgruppen och en fighter från juniorlandslaget.

 

Först ut under tävlingsdagen var Alexander Ferm, tävlandes i juniorklassen -69 kg. Klassen hade lockat 16 deltagare och blev en lång resa för Alex som tyvärr förlorade en match i sin väg mot en final och fick ladda om i återkvalsträdet. Väl där gjorde han mycket bra ifrån sig och vann sin bronsmatch övertygande.

 

Därefter kastades samtliga seniorer in i tävlingen och körde mer eller mindre samtidigt på de fyra mattor som tävlingen avgjordes på. Helena Hugosson, -62 kg, Annika Lindström, -70 kg, Sara Widgren -55 kg och Patrik Fondin -62 kg, var de tävlande. Sara Widgren vann sin första match men fick i sin andra match se sig besegrad av den fighter som senare vann turneringen. En vinst och en förlust innebar brons för Sara.

 

Annika Lindström hade två motståndare att besegra i en turnering där alla mötte alla. Hon körde en mycket taktisk ju-jutsu och tajmade ut sin italienska motstånderska fullständigt. Två vinster innebar guld för Annika, en efterlängtad medalj i internationella sammanhang. Direkt efter körde Helena Hugosson igång på samma matta, också hon i en turnering där alla mötte alla. Efter en skakig start i sin första match fick hon in flera kast och fasthållningar och det blev vinst på poäng. Även andra matchen slutade till Helenas fördel, men där den sista matchen blev motstånderskan för svår och hon fick se sig besegrad. Två vinster och en förlust resulterade i en silvermedalj.

 

Medan svenskorna tävlade sattes även Patrik Fondins viktklass igång, och även Patrik fick som Alexander ladda om i ett återkval efter en förlust. I återkvalet tände Patrik till och visade prov på många fina tekniker. Sin nästsista match gick mot Frankrike som hade ett massivt publikt stöd och där fransmannen ledde och såg ut att gå mot en seger när Patrik satte ett armlås och vann på fullt hus. I sin bronsfinal mötte han en ny fransman men där nådde Patrik inte ända fram utan fick nöja sig med en femteplats denna turnering.

 

Sverige belönades också med Fair Play Trophy för sitt trevliga och sportsliga uppträdande kring och på mattan.

 

German Open 2009 – Resultat

Veronica Kumlin -70kg och Maxine Thylin -62kg vann Silvermedalj, Sara Widgren -55kg och Patrik Fondin vann Bronsmedalj.

 

Resultat Fighting System

Resultat Duo System

Läs mer information här!

 

Klart med finaler i Svenska Jujutsu Fighting League/ Svenska Cupen

Helgen den 29-30 maj nästa år kommer sista omgången av Jujutsu Fighting League och Svenska Cupen att gå av stapeln i Ljungby. Ljungby Ju-Jutsu och Budoklubb anordnar med stöd av Norrahammar Ju-Jutsuklubb tävlingen som kommer att kora mästarna. Finalen om Svenska Cupen kommer att gå mellan SM-vinnaren och den som har vunnit Svenska Jujutsu Fighting League.

Vinnaren i Svenska Jujutsu Fighting League är den person som placerat sig bäst under deltävlingarna fram till finalen. Såväl prispengar som fint prisbord väntar vinnarna. Se till att vara i Sunnerbohallen sista helgen i maj!

 

 

Barn och ungdomar också välkomna

Två deltävlingar i jujutsuligan har nu gett klartecken för att de även kommer att anordna barn-och ungdomstävlingar i samband med seniortävlingen. Förutom Nacka Junior Cup följer även tävlingen anordnad av Nybro NKC med. Den tävlingen arrangeras redan 8 november i år.

Den andra deltävlingen som valt att anordna barn och ungdomstävling är Calmar Cup som arrangeras i Kalmar den 8 maj 2010.

 

 

Nu är det dags för ett roligt och lärorikt Nybroläger

Denna gång kommer det vara Benny Ericsson som har 7 dan i Durewallsystemet samt EmmaJohan och Jonas Moqvist båda 5 dan från Ju-jutsukai. En fullspäckad helg med massa bra träning.

 

Läs mer om eventet här!

 

Norrlandslägret

Allhelgona helgen går årets Norrlandsläger som är det 33:e i ordningen av stapeln. UmeåBudoKlubb kommer som vanligt att bjuda på härliga och bra instruktörer en stor och omtyckt ne waza tävling samt en fest för umgänge och god mat.

 

Norrlandslägret är ett unikt läger där man attraherar tränande från många olika stilar. Det kan jämföras med ett smörgåsbord där du kan plocka det du själv tycker bäst om – du utformar med andra ord själv ditt läger!

 

Läs mer om eventet här!

Umeåbudoklubb.se

 

Nya tävlingsregler för barn och ungdom

Från och med nu gäller nya tävlingsregler för barn och ungdomar. Efter ett styrelsemöte i somras är nu ett långt arbete avslutat med att ta fram regler som underlättar tävlingar för såväl arrangörer som för de tävlande.

 

Under två års tid har diskussioner kring barn- och ungdomstävlingar pågått, och genom ett samarbete mellan ju-jutufederationen, Nacka Dojo med Ricard Carneborn, Umeå BK med PH Sjöström samt Örebro Kampsportsförening med Christer Andersson har ett nytt regelverk tagits fram. Även Ingemar Sköld från Nacka Dojo har varit med i processen med sin erfarenhet kring barntävlingar och barnträning för att nå dit regelverket kommit idag.

 

Exempel från regelverket är bland annat att barn- och ungdomstävlingar enbart kräver en licenserad domare per matta, istället för tidigare tre. Dessutom sänks domararvodet från 500 kr till 300 kr. Att behöva färre domare och med ett lägre arvode kommer fler klubbar ha råd att anordna en tävling, något som förhoppningsvis innebär att fler gör så.

 

Barn och ungdomar kommer oavsett ålder få både sparka och slå mot kroppen. Dock kommer det fortsatt vara förbud mot tekniker mot huvudet för barn U9-U14. Efter det att man fyller femton är dessa tekniker tillåtna. Att tekniker mot huvudet inte tillåts är på grund av att förenkla för en klubb att anordna en tävling då de inte behöver ansöka om tillstånd hos kampsportsdelegationen i Örebro.

 

 

Artikel:
Helena Hugosson

 

SM till Sollentuna 2010

Nu kommer det inte enbart bli att lida kval inför SM, utan nytt för 2010 blir att du som tävlande måste kvala för din plats till mästerskapet. Endast de fyra bästa i varje viktklass, samt de fyra bästa duoparen i respektive klass kommer att få delta.

 

Initiativet till att kvala till SM kommer från SKIFT som står som arrangörer till SM under 2010. Kvalet kommer att ske via Elitserien, ett antal poänggivande tävlingar som kommer att vaska fram vilka fyra som ska få möjligheten att tävla på SM. En nationell tävling per månad fram till SM är målet.

 

En kvalserie är ett steg i målet till att få fler nationella tävlingar och fler deltagare på de tävlingar som finns. Genom att skapa fler nationella tävlingar hoppas man kunna locka fler till att tävla, och inte bara tävla utan att göra det fler gånger genom att kunna nosa på en plats till SM. Dessutom ”tvingas” även de mer rutinerade tävlande att delta vid nationella tävlingar, något som höjer statusen på tävlingen och som utvecklar tävlingsjutsun i Sverige.

 

Dessutom står det fritt för arrangören att även arrangera en juniortävling, och deltar fler på tävlingen är det ju lättare att det går runt ekonomiskt, menar Michael Kuntz, domare och ledamot i styrelsen i jujustufederationen.

 

Alla tävlingar i Elitserien ska se likadana ut estetiskt såväl som tekniskt i t.ex. lottningssystem för att skapa en trygghet för de tävlande och ett enat utseende utåt.

 

I Elitserien kommer det finnas prispengar i elitklassen, för att höja statusen och locka fler från nybörjarna att fortsätta sitt tävlande på högre nivå. SM kommer att arrangeras av SKIFT den 17 april i Sollentuna nästa år.

 

Artikel:
Helena Hugosson

 

Dynamix Fightcamp 8.

Den 12-13 September arrangerar Nacka Dojo tillsammans med Dynamix Fighting Sports sparringlägret Dynamix Fightcamp 8. Lägret vänder sig till alla som vill förbättra sitt game med dräkt.
Instruktörer:

– Rob Haans är världens mest framgångsrike Ju-Jutsu utövare med bland annat tre VM guld och två guld på World Games.

Rob kommer att instruera två pass Judo.

– Ricard Carneborn har fyra brons från VM och 10 SM guld och är brun bälte i Brazilian Jiu-Jitsu. Ricard kommer att instruera BJJ på lägret.

På lördagkvällen arrangeras Fightnight 8 med matcher i Ju-Jutsu, BJJ och SW.
Anmälan till lägret och för att gå en match är öppen på följande länk: www.nackadojo.com/events

 

Alla fighters oavsett team eller klubb är välkomna.

 

Sveriges äldsta budoklubb – S:t Eriks Budoklubb flyttar

S:t Eriks Budoklubb – Sveriges äldsta budoklubb, grundad 1957, flyttar sin verksamhet till Sveavägen i Stockholm.Efter att ha verkat på samma adress på Södermalm i Stockholm i över 35 år flyttar nu verksamheten till Vasastan och Svea kampsportcenter.
– Vi har under en längre tid sökt nya lokaler och efter att vi under 2008 förlorade mer än hälften av vår träningsyta, i de då befintliga lokalerna till följd av en kraftig hyreshöjning, aktualiserades flyttningsplanerna ytterligare, säger Marcus Press vice ordförande i föreningen.
– Det viktigaste för oss i sökandet efter ny lokal har varit att hitta en lokal som ligger bra till för våra medlemmar, med goda kommunikationer och naturligtvis passande träningslokaler. – De nya lokalerna fyller alla dessa krav och dessutom undviker vi en annars nödvändig höjning av avgifterna för medlemmarna, fortsätter Marcus.Beslutet om flytten kom hastigt under våren då möjligheten dök upp. Flytten har genomförts under sommaren och inledandet av höstens termin i slutet av augusti blir de första officiella träningspassen i lokalen.Svea kampsportcenter
Under ledning av en av världens främsta karateprofiler Soke Tamas Weber 10:e dan, som också sedan länge är hedersmedlem i S:t Eriks Budoklubb, har Svea kampsportcenter samlat flera självständiga klubbar/föreningar under ett och samma tak. Gemensamt för alla som bedriver sin träning på centret är att de är seriösa föreningar som utövar någon form av kampsport.
På Svea kampsportcenter utövas idag kampsporter från flera olika delar av världen och från olika tidsåldrar. Svea kampsportcenter har en total yta på 660 kvm. Inom denna yta ryms bland annat två separata träningslokaler samt ett gym.Verksamheten
S:t Eriks Budoklubb behåller i de nya lokalerna sin suveränitet och profil. Verksamheten med självförsvarsträning genom traditionell Ju Jutsu fortsätter på samma sätt med separata barn- och ungdomsgrupper samt nybörjargrupper och avancerad träning för vuxna under ledning av stilen Ju Shin Jutsu Ryu främsta instruktör Anders Irénius samt grundaren Soke George Irénius.
Flytten möjliggör också extra nybörjarkurser för vuxengrupper om efterfrågan blir stor.Kontaktinformation
För ytterligare information kontakta:
Johan Fagerholm Ordförandetel 070-170 14 77
e-post: lawyer.johan@gmail.com

Marcus Press Vice ordförande

tel 070-641 59 33,
e-post: marcus.press@bredband.net

 

Bilder för fri publicering http://www.sebk.nu/press.html

 

Gracie Barra Läger på Dokan Dojo Kviberg

Dokan Dojo (Honbu Dojo) & BJJ-sektionen Gracie Barra Dokan

 

Gracie Barra Läger:

Lördag 3 Oktober 2009

Kl. 12-16

Plats: Dokan Dojo Kviberg, Göteborg

 

med

Niclas Gustafsson

Chefsinstruktör & Black Belt,
Gracie Barra Sweden

 

Avgift: 200 Kr

Anmälan: dokan.dojo@bredband.net www.dokandojo.com

Sista anmälningsdag 1 oktober. Begränsat deltagarantal!

 

Kalmar kommuns idrottspris går till Linda Lindström

Det blev en världsmästare som fick Kalmar Kommuns idrottspris 2009. Med ett VM-guld i ju-jutsu som främsta merit har Linda Lindström gjort intryck på juryn och hon kom att motta priset på Larmtorget.

 

Läs hela artiklen på Östran Lokaltidningen

 

Svartbältesläger och teknikseminarium i Göteborg

Dokan Ryu Ju Jutsu Sweden arrangerar i Göteborg under hösten:

 

– Svartbältesläger med träning på 2-4 Dan

– Teknikseminarium del 1

 

De börjar nu en ny utbildningsomgång av instruktörer, Teknikseminarium del 1 utgör den första delen. Denna kommer att följas upp med ”Grundkurs för instruktörer” i januari 2010.

 

Mer information här!

 

Det bloggas från World Games på budokampsport.blogg.se

Läs mer om World Games i Taiwan på http://budokampsport.blogg.se/

 

Officiell webbsida

 

Johan Ingholt till World Games

Som enda tävlande kommer Johan Ingholt att representera Sverige vid World Games i Taiwan. Tack vare en silvermedalj på VM 2006 och brons vid VM 2008 kvalificerade sig Ingholt till den mest prestigefulla turneringen inom ju-jutsu.

World Games går precis som olympiska spelen vart fjärde år och innehåller en rad olika sporter som alla har gemensamt att de inte är olympiska grenar. Endast en del av viktklasserna och duoklasserna representeras på ju-jutsusidan. Sverige hade möjlighet att skicka representanter i herrar -77 kg, damer -62 kg och -55 kg, samt i duo mix, men efter Johan Ingholt är den enda som valt att fortsätta sin ju-jutsukarriär efter VM 2008 är han den enda som åker.

 

– Det var inte förrän en och en halv månad sedan jag visste att jag kunde åka, berättar Johan som haft svåra ryggproblem. Hösten fram till VM bestod av träning under smärtstillande. Under våren fick han äntligen en diagnos på sin skada och kunde därifrån ta beslutet att fortsätta träna inför World Games.

 

– Jag ville ha minst två månaders full satsning för att kunna tävla, jag vill ju inte bara vara med utan att ha med medaljer att göra, säger Johan. Utan den rutin han har byggt upp under sin långa karriär hade han inte valt att ställa upp under dessa förhållanden, men med rutinen vet han allt som går att veta om sina motståndare han kommer att möta på World Games.

 

World Games går av stapeln 17 till och med 26 juli och tillsammans med Johan följer landslagscoachen Martin Ingholt samt domarna Emil Gustavsson och Dan Andersson.

 

– Målsättningen är såklart att åka dit och vinna, säger Johan.

 

Artikel: Helena Hugosson

 

Hög tid att ansluta sig till IdrottOnline

Sisådär en 16 miljoner kronor – så mycket pengar kan LOK-stödet och Idrottslyftet innebära sammanlagt för SB&K:s föreningar som har barn och ungdomar i verksamheten i år. Från och med augusti går det bara att söka dessa pengar via RF:s nya IT-system IdrottOnline. Senast den 15 augusti måste intresserade klubbar ansluta sig. Läs mer här

 

European Challenge Cup 2008-2009

Vid EM i Montenegro delade Europeiska förbundet ut utmärkelser till de 10 bästa utövarna under 2008-2009. Sverige fick hela 3 av dessa 10 utmärkelser. Svenskarna som utmärkt sig under Challenge Cup tävlingarna är Linda Lindström -55, Jessica Tanzilli-Jansson och Johan Ingholt -77. Svenska Ju-jutsu Federationen är givetvis mycket stolta och gratulerar innerligt.

 

3 bronsfinaler för ung ju-jutsutrupp

I helgen avgjordes det europeiska mästerskapet i ju-jutsu i Podgorica, Montenegro. Det var en ung och oprövad svensk trupp som åkte dit men de tvekade inte att visa musklerna. Inte mindre än tre av sju personer tog sig till bronsfinal varav en, Veronica Kumlin från Linköping, knep bronset.

– Vi är mycket nöjda med insatserna, säger landslagscoachen Linda Lindström. Vi visste att de var bra men det är en helt annan sak med mästerskap.

 

Europa dominerar den internationella ju-jutsun och det är stenhård konkurrens på EM. För ett ungt och oprövat svenskt landslag var utmaningen i helgens mästerskap alltså stor. Men resultatet blev att inte mindre än tre av de sju i truppen tog sig till bronsfinal och att en av finalerna resulterade i ett brons.
– Veronica Kumlin förlorade sin första match mot en spanjorska lite orättvist men sedan vann hon övriga matcher på full house innan tiden var slut eller med god marginal. Till och med bronsmatchen tog hon på full house och det är imponerande, berättar Linda lindström.
Veronica Kumlin själv hade knappt vågat hoppas på en medalj och efter att ha förlorat den första matchen var det en lång seg väntan till återkvalen. Men det var lätt att tända om och fortsättningen kunde bli så övertygande som den blev.
– Det känns helt underbart att det kunde bli medalj, det är ändå mitt första mästerskap och min fjärde internationella tävling över huvud taget, säger Veronica Kumlin. Och det är så fruktansvärt roligt att tävla! Det är det här som gör det värt alla sura träningspass.
17-årige Jonas Lundh lyckades också ta sig ända fram till bronsmatch där han tyvärr föll mot en stark italienare. Den tredje svensken som fick fajtas om medalj var Patrik Fondin.
– Patriks match var oavgjord när tiden var slut och fick gå till förlängning. Precis i slutsekundrarna av förlängningen lyckades motståndaren sätta poängen som avgjorde, så marginalerna var verkligen små, säger Linda lindström.
Över lag är landslagscoacherna mycket nöjda med lagets insatser och ser ljust på framtiden.
– Vi visste att de var bra, men det är en helt annan sak med mästerskap så vi ger alla mycket väl godkänt, säger Linda Lindström. Alla har höjt sig och det bådar gott för framtiden. Det är ett ganska nytt landslag och nu bygger vi inför nästa eller kanske till och med näst-nästa VM.

 

Text: Marija Fischer Odén

– Läs mer om EM i Montenegro här!

– Resultat

 

Prispengar till Elitserien

Från och med i höst med ny start av Elitserien i ju jutsu kommer det att delas ut prispengar till vinnarna i elitklassen. Pengarna kommer än så länge enkom från domarna som i ett gemensamt beslut avsagt sig sitt domararvode till förmån för ju jutsutävlingarna.

 

”Vi vill höja statusen på tävlingarna och se till att så många tävlar på så många tävlingar som möjligt”, säger Michael Kuntz, domare och en av initiativtägarna till idén. Genom att pengar kommer att delas ut till pallplatserna i elit hoppas man dels på att locka fler från nybörjarklasserna att ta steget till elitklass, samt att eliten i Sverige kommer på varje deltävling och på så sätt höjer kvaliteten på de nationella tävlingarna.

 

I dagsläget är inte de exakta summorna klara, då förhandlingar med federationen sker om eventuell extra sponsring till Elitserien.

 

Domarkurs i Tyskland

Tre domare från Sverige är inbjudna till en vidareutbildning i München den 12-14 juni. Niko Christoforidis, Michael Kuntz kommer att blir utbildat till ”Continental Referee” och Dan Andersson förnya sin” World Referee licens”.

Innan kursen har Michael Kuntz personligen blivit inbjuden av österrikiska ju-jutsuförbundet att döma en nationell tävling i Österrike. Tävlingen är ett distriktsmästerskap i Wien och äger rum den 6 juni.

 

Veronica Kumlin vann bronsmedalj på EM i Montenegro

Igår vann Veronica Kumlin sin första stora mästerskapsmedalj på EM i Montenegro.

Veronica Kumlin i -70 kg gick sin första match mot en spanjorska. Veronica ledde matchen inledningsvis men förlorade snöpligt matchen på tre ippon (s.k. ”full house”). ”Lite orättvist” tyckte assisterande coachen Linda Lindström direkt efter matchen.

Sin andra match för dagen gick Veronica mot en österrikiska. Veronica satte en snygg mawashi geri rakt på örat på österrikiskan och därmed var ”full house” ett faktum. Nästa match gick hon mot en italienska och även där blev det vinst, denna gång med 25-8 och bronsmatchen var säkrad.

Veronica vann sedan sin bronsmatch mot en slovenska med ”full house”.

Läs mer om EM i Montenegro här!

 

Niclas Sjöberg har klarat att bli level 2 instruktör inom RBPP

Från vänster: Peter Falk, Niclas Sjöberg och Jim Wagner

 

Niclas Sjöberg är tillsammans med 8 andra först ut i Sverige att ta andra
steget i Jim Wagners RBPP (Reality-Based Personal Protection).

I 40 timmar under hela veckan har gruppen tränat hårt att klara de olika momenten inom RBPP.
Jim Wagner är en amerikan med många års erfarenhet inom Martial arts.
Hans jobb som utbildare inom armén och tjänstgöring inom armén och polis
har gett honom en bra grund att stå på inom ämnet. Han har inte bara utbildat
amerikanska armén utan även ett antal olika grenar inom militären och
polisen i ett antal länder.
RBPP är ett system som växer i världen och särskilt inom de som jobbar med
skyddsverksamhet.
Under veckan som gått har de 9 nya instruktörerna tränat på:
Conflict Conditioning, Scenario training, Control & defence, Improvised
weapons och Handgun survival.
NJS hoppas att under hösten öka sitt utbud med träning och kurser i
Reality-Based Personal Protection.

 

Ett nytt svartbälte

Helio De jesus klarade den drygt 2 timmar långa Sho Dan graderingen i Ju Jutsu och Karate. Helio har sedan tidigare svart bälte i Kickboxning

 

Ett stort grattis önskar vi på Ju-jutsufederationen

 

Sveriges nya landslag på väg mot EM

Från vänster övre raden: Simon Sköld, Alexander Janson, Norma Jansson, Maria Eriksson, Malin Persson, Veronica Kumlin, Patrik Fondin, Lena Larsson (sjukgymnast), Jonas Lund – nedre raden: Linda Lindström (assisterande landslagscoach), Martin Ingholt(landslagscoach kamptävling), Isabelle Sarfati (landslagscoach partävling).

 

Sista helgen i maj går EM av stapeln i Montenegro. Sverige representeras utav fem fighters och ett duo-par där medaljchanserna definitivt finns, trots att landslaget är nästan är helt utbytt sedan VM i fjol.

Efter VM i november tackade många veteraner i landslaget för sig och klev av tävlingsmattan. Det lämnade plats för en ny generation fighters att slåss om EM-biljetter och Sveriges landslag till EM togs ut direkt efter SM. De som kommer att representera Sverige i fighting Montenegro är Norma Jansson, -55 kg, Simon Sköld -77 kg, Veronica Kumlin -70kg, Patrik Fondin – 62 kg och Jonas Lund -69 kg. Ingen av dem har representerat Sverige i ett internationellt mästerskap tidigare utom Jonas Lund som fick hoppa in som reserv för Henrik Svahn på VM i fjol.

På duo-sidan kommer damparet Malin Persson och Maria Eriksson tävla. De lyckades inte ta någon medalj på VM men har visat goda medaljchanser i vår, inte minst genom att knipa ett brons på Paris Open genom att bland annat slå VM-guldmedaljörerna.

Det är ett oprövat landslag, och alla tre killarna kan ta medalj genom att ha en bra dag med bra lottning och vara lite överraskningsmoment för andra nationer, säger assisterande landslagscoach Linda Lindström. Störst chans till medalj tror Linda att Norma Jansson har som tagit medalj på internationella tävlingar under våren, även Veronica Kumlin gör sitt första internationella mästerskap. Det blir att se och lära, tror linda som tycker att veronica utvecklats stort det senaste året.

 

Artikel Helena Hugosson
Frilans Journalist

 

Svenska Cupen Mästare 2009

Från Vänster Jonas Lund -69 (NKC), Simon Sköld -77 (Nacka Dojo) Staffan Gustavsson -85 (NKC) Christian Karlsson -62 (NKC)

 

Nordic Junior Cup

Lördagen den 9:e maj arrangerades Sveriges största barn- & ungdomstävling NORDIC Junior CUP i Nacka.

På plats fanns de mer än 100 fighters i ålder mellan 9-16 år från Sverige och Danmark.

En fantastisk dag med spännande matcher kommer förhoppningsvis insperera flera klubbar att arrangera barn- & ungdomstävlingar.

Resultat från Nordic Junior Cup

 

Resultat Calmar Cup & Svenska Cupen 2009

Lördagen den 9:e maj avgjordes den sista deltävlingen i ju-jutsuligan för säsongen 08-09, Calmar Cup som i är arrangerades av NKC (Nybro Kampsport Center )
Ett 40 tal fighters hade samlats för att göra upp som de sista åtråvärda och viktiga poängen för att nå en finalplats i Svenska Cupen som avgjordes senare på eftermidagen.

Resultat Calmar Cup & Svenska Cupen 2009

 

7 dan i ju-jutsu

Under påskhelgen graderades Anders Bergström till 7 dan i ju-jutsu kai (Anders är ju-jutsuns representant i förbundets utbildningskommitté och riksinstruktör i ju-jutsukai)
Se mer på www.ju-jutsu.se

 

SM 2009 Resultat

SM 2009 Resultat

JSM 2009 Resultat

 

Svenska jujutsuligan 08-09 Poängtabell

Svenska jujutsuligan 2008-2009 poängtabell efter Nordic Cup.

 

2009 års Summercamp i Bad Blankenburg

9 – 15 Augusti 2009 – Competitioncamp

Information om eventet – Plats, villkor, bokning och betalning. PDF File

Detaljerat schema av eventet PDF File

 

Styrelsen 2009

Efter årsmötet 2009 ser styrelsen ut så här:

Ordförande: Emil Gustafsson, Nybro
Vice ordförande: Gunnar Hoffsten, Varberg
Kassör: Petra Fluor, Kristianstad
Sekreterare: Cicci Nyström, Kalmar
Ledamot: Michael Kuntz, Nacka

Vi vill passa på att tacka avgående Niclas Sjöberg för hans insatser under sju år i styrelsen!
Niclas kommer framöver att ansvara för tävlingsverksamheten i Sverige.

 

2009 års SM i Ju-jutsu hålls i Värnamo

Årets Svenska Mästerskap i Ju-jutsu arrangeras av Wernamo Ju-jutsuklubb den 18 april. Nytt får i år är att även juniorerna fått SM-status. Mer information finns på Wernamo Ju-jutsuklubbs hemsida. Inbjudan finner du här.